Nyereséges a Hitelgarancia Rt.

Hitelgarancia Rt. nem fizet osztalékot, tavalyi 2,47 milliárd forintos mérleg szerinti eredményével 17 milliárd forintra növeli saját tőkéjét - döntött a társaság közgyűlése. A társaság mérlegfőösszege egy év alatt 3 milliárd forinttal 23,3 milliárd forintra nőtt, tavaly 3,85 milliárd forint céltartalékot képzett, szemben az egy évvel korábbi 4,3 milliárd forinttal.
Máté Dániel, 2001. április 27. péntek, 13:20
Fotó:

A társaság 2000-ben mintegy 4.500 - többségében mikro méretű - vállalkozás hitelfelvételét támogatta. A dinamikus üzleti aktivitás következtében a garancia-portfólió év végére 81 milliárd forintra nőtt, az egy évvel korábbi 50,6 milliárd forintról. A kisvállalkozások által igényelt kölcsönökhöz biztosított garancia összege elérte a 22 milliárd forintot, míg a középvállalkozások hiteleihez kapcsolódva 19 milliárd forintos kezességvállalásról kötöttek szerződést.
Az igazgatóság kedvezőnek tartja a kötelezettség-állomány minősítését. A garancia-portfólió 5 százaléka problémamentes, további 60 százaléka külön figyelendő ügyletekhez kapcsolódik. Az átlag alatti kockázatú ügyletek teszik ki az állomány mintegy 30 százalékát és a leginkább kockázatos, kétes és rossz minőségűek részaránya alig 5 százalék.

HOZZÁSZÓLÁSOK