A MÁV Zrt. száz százalékos tulajdonában lévő leányvállalata, a MÁV FKG Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft. tavalyi árbevétele 20,8 milliárd forint volt, és egymilliárd forint nyereséget realizált. Mindezt 12 százalékos árcsökkentés mellett, jelentősen lefaragva az alvállalkozói kifizetéseket, saját erőforrással elvégezve számos korábban külső félnek kiadott munkát - közölte a társaság. A nyereség egy részéből a vállalat idén további fejlesztéseket hajt végre és újabb munkahelyeket teremt.

A MÁV legnagyobb pályavasúti leányvállalata, országszerte végez pályakarbantartást. A jászkiséri központú cég helyben újabb 40 munkahelyet teremtett, s országszerte - az 1200 állandó mellett - közel 300 szezonális dolgozónjukat kívánják egész éven át foglalkoztatni - hangsúlyozza Völgyesi Zsolt, a MÁV FKG Kft. ügyvezető igazgatója. A vállalat gépgyártási kapacitása is jelentős, jelenleg négy, egyenként három járműből álló darus vasúti pályafenntartó járműegységet gyárt a MÁV számára.

Hosszú idő után ezek lesznek az első Ganz forgóvázzal Magyarországon készített járművek, a nyárra készül el az első.

Továbbá a MÁV vasúti járművek remotorizációja és felújítása mellett rugózott pótkocsikat is folyamatosan gyártanak. Ugyancsak Jászkiséren végzik pályafenntartási és felsővezeték-szerelő gépek nagyjavítását.