Nyert a magyar Citibank a Lehman-perben

Szerdán megszületett az elsőfokú, nem jogerős bírósági ítélet a Lehman Brothers kötvények értékesítése kapcsán a Citibank Magyarország ellen folytatott egyik perben - az ítélet a Citibank javára született.
NAPI, 2010. június 16. szerda, 17:32
Fotó:

A Citibank szerint az ítélet a cég azon álláspontját igazolja, amely szerint a bank részéről nem történt semmilyen jogsértés a Lehman Brothers kötvények értékesítésével kapcsolatban, hogy a Citibank semmilyen formában nem felelős a Lehman Brothers bankcsoport csődjéért, és hogy a Lehman Brothers összeomlása nem volt előre látható.

A társaság idén május elején - a hónap 21. napjáig szóló határidővel - valamennyi érintett ügyfele részére azonos feltételekkel lehetőséget ajánlott fel a Citibank Magyarország közvetítésével vásárolt Lehman Brothers kötvényeik eladására, az eredeti névérték 55 százalékának megfelelő összegért, azonnali, készpénzben történő kifizetés ellenében - az érintett kuncsaftok mintegy 90 százaléka ezt el is fogadta.

A bank a Napi kérdésre arra vonatkozóan nem adott tájékoztatást, hogy összesen hány ügyfélről és mekkora kifizetésről volt szó. Az sem publikus információ, hogy hány per van még folyamatban.

A Citibank hangsúlyozza ugyanakkor: nem volt jogi kötelezettsége a kötvényeket illetően, ezt a lépést ügyfelei elégedettségét szem előtt tartva tette meg.

Tavaly decemberben az Index arról számolt be, hogy a Citibank által eladott Lehman Brothers-kötvények tulajdonosai pertársaságban érvényesítik követeléseiket, mert addig semmilyen megoldást nem javasolt az ügyfeleknek a bank az ügy érdemi rendezésére. Az Index szerint Magyarországon hat-hétmilliárd forint értékben adtak el ilyen kötvényeket, az ügy több száz embert érint.

A Citibank lapunkat arról tájékoztatta, hogy a mostani bírósági ítélet nem a pertársaság, hanem egy magánszemély keresete kapcsán született.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.06.16 17:41

A vállalati kötvény mindig necces, államkötvény az tuti, mert az fizet aki nyomtatja a pénzt...1-2% ért nem érdemes vállalati kötvényezni, akkor már legyen részvény..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html