Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Citibank szerint az ítélet a cég azon álláspontját igazolja, amely szerint a bank részéről nem történt semmilyen jogsértés a Lehman Brothers kötvények értékesítésével kapcsolatban, hogy a Citibank semmilyen formában nem felelős a Lehman Brothers bankcsoport csődjéért, és hogy a Lehman Brothers összeomlása nem volt előre látható.

A társaság idén május elején - a hónap 21. napjáig szóló határidővel - valamennyi érintett ügyfele részére azonos feltételekkel lehetőséget ajánlott fel a Citibank Magyarország közvetítésével vásárolt Lehman Brothers kötvényeik eladására, az eredeti névérték 55 százalékának megfelelő összegért, azonnali, készpénzben történő kifizetés ellenében - az érintett kuncsaftok mintegy 90 százaléka ezt el is fogadta.

A bank a Napi kérdésre arra vonatkozóan nem adott tájékoztatást, hogy összesen hány ügyfélről és mekkora kifizetésről volt szó. Az sem publikus információ, hogy hány per van még folyamatban.

A Citibank hangsúlyozza ugyanakkor: nem volt jogi kötelezettsége a kötvényeket illetően, ezt a lépést ügyfelei elégedettségét szem előtt tartva tette meg.

Tavaly decemberben az Index arról számolt be, hogy a Citibank által eladott Lehman Brothers-kötvények tulajdonosai pertársaságban érvényesítik követeléseiket, mert addig semmilyen megoldást nem javasolt az ügyfeleknek a bank az ügy érdemi rendezésére. Az Index szerint Magyarországon hat-hétmilliárd forint értékben adtak el ilyen kötvényeket, az ügy több száz embert érint.

A Citibank lapunkat arról tájékoztatta, hogy a mostani bírósági ítélet nem a pertársaság, hanem egy magánszemély keresete kapcsán született.