Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pénteken nyílik a Budapest északi határánál, Budakalász mellett lévő Lupa-tavi strandkomplexum. A 100 hektáros kezdeményezés már tavaly elindult, de akkor még tesztüzem volt, az "igazi" nyitás most lesz.

Belépők ezer forinttól

A tó körül 2,5 kilométeres strandszakaszt alakítottak ki, ezen belül egy olcsóbb és egy drágább (hétköznap 1000-2500, hétvégén 1500-3500 forint) belépővel elérhető szakaszok lesznek.

Papírjuk van arról, hogy a Lupa-tó az egyik legtisztább vizű tó, ráadásul élő vizű, ami szintén vonzó lehet a vendégeknek - mondta a szerdai bejáráson a fesztiválbizniszből - többek között a Szigetről - ismert Gerendai Károly, a Lupa-tavi strand résztulajdonosa.

Egyszerre összesen 10 ezer embert képes befogadni a strandkomplexum és kétezer autó tud parkolni a bejárat mellett. A parkolásért óránként 200 forintot kell fizetni, de a díj 1000 forintban maximalizálva van. Aki a tömegközlekedést választja, annak a szentendrei HÉV vonalán a Budakalász megállónál kell leszállnia, ahonnan villanybuszokkal viszik a strandhoz a vendégeket. A másik megoldás a budakalászi áruházból induló Auchan-járat, amely ingyenes és megáll a strandnál is. (A cikk eredeti verziójában az óbudai Auchan-járat szerepelt, ezt pontosítottuk.)

A tó mellett kialakítottak többek között egy vízi kalandparkot, wakeboardcentrumot, strandfoci- és strandröplabdapályát, játszóteret. A tavon emellett evezni és vitorlázni is lehet. A strandon van továbbá egy nagyobb fedett épület, amelyben a mosdók találhatóak, az emeleten pedig egy "open office" néven futó irodarészleg, amely leginkább egy közösségi irodának mondható, itt akár dolgozni is lehet ingyenesen. Van egy csomó új étterem, többek között burgeres, pizzás, halas étterem, valamint a Gerendai résztulajdonában lévő Michelin-csillagos Costes éttermek strandverziója is megtalálható a parton.

Nulláról indulás, vízbe dobott kő

A Lupa-tavat és az azt körülölelő telket Gerendai - a Videoton vezetőjeként ismert - Lakatos Péter üzletemberrel közösen megvásárolta, így az magántulajdonba került. Gerendai a Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza kérdésére azt mondta, hogy az ingatlanért és a tóért több mint 1,2 milliárd forint adtak, ezen felül eddig további 1,8 milliárdot költöttek a komplexumra, a legnagyobb kiadást a földmunkák, csatornázás és már infrastruktúra-fejlesztések jelentették. Ha lesz rá igény, a tó közelében lévő területek megszerzésével bővíthető a létesítmény például kempinggel, esetleg szállodával - derült ki Gerendai szavaiból.

A vállalkozó a Napi.hu-nak még tavaly adott interjújában is beszélt részletesen a Lupa-tavi befektetésről. Akkor azt mondta, hogy "mindig is vonzotta a tenger, a pálmafás, homokos vízparti, karibi feeling és azt gondolom, létrehozható Budapest mellett is egy ilyen tengerparti életérzést produkáló komplexum, ugyanis rátaláltam egy jó adottságú helyszínre". Beszélt arról is, hogy miért a Lupa-tavat választották. "A Balatonnál és a Velencei-tónál már van egy kialakult arculat és működő rendszer, ott már a körülményeket kevésbé lehet átalakítani. Apránként lehet még fazonírozni, az imázsukat javítani, de alapvető változásokat nehéz végrehajtani. A Lupa-tavas projektnél viszont a nulláról építhetünk fel valamit úgy, hogy mi jelöljük ki az irányokat. Ez egy 100 hektáros tó, több mint 4 kilométeres tóparttal, a fővárostól 3 kilométerre, aminek hihetetlen tiszta és kék színű vízzel. Eddig azt el sem tudtam képzelni, hogy ilyen létezik Magyarországon is. Papírunk van róla, hogy ez a legtisztább tó ma az országban". A befektetés megtérüléséről akkor azt mondta, hogy ez azon múlik, mekkora lesz az érdeklődés. Ő Lakatos Péter üzlettársával "mindenesetre bedobta a követ a vízbe, meglátjuk, milyen hullámokat ver, és hova futja ki magát a Lupa-projekt".

Kapóra jöhet a csillaghegyi csúszás

A Lupa-tavi strandnnak az idén jól jöhet, hogy az egyik versenytárs, a közelben lévő csillaghegyi strand korszerűsítése - részben az építőiparban kialakult munkaerőhiány miatt - csúszik. Eredetileg már tavaly augusztusban át kellett volna adni az új csillaghegyi komplexumot, de ezt nem sikerült tartani.

A csillaghegyi strandon a hárommilliárd forintos beruházás keretében a fedett uszoda mellett új wellnessközpont, szaunavilág és csúszdapark is helyet kap. A csillaghegyi strandot üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vezérigazgatója, Szőke László azt mondta, jó, ha valamikor július végén el tudják kezdeni a műszaki átadás-átvételt, ami augusztusi nyitást feltételez. Szóval, a nyár végére újulhat meg a csillaghegyi strand, ami nem éppen a legszerencsésebb időpont. Részben a kivitelező hibájából adódik az újabb csúszás, de azt sem szabad elfelejteni, hogy menet közben többször módosítottuk a tervet - ismerte el Szőke László. Szavai szerint a magyarországi munkaerőhelyzet pedig olyan, hogy lasszóval fogják a jó szakmunkásokat.

Címlapkép: Buksza / Csernátony Csaba