Nyolcmilliárdos veszteség a TVK-nál

A MOL érdekeltségébe tartozó vegyipari cég az egy évvel korábbinál több mint 6 milliárd forinttal nagyobb veszteséggel zárta az első félévet.
Leszák Tamás, 2009. augusztus 28. péntek, 09:58

A TVK csoport az idei első félévet 8,996 milliárd forint adózott veszteséggel zárta, míg egy évvel korábban a veszteség 2,76 milliárd forint volt - derül ki a Mol többségi tulajdonában álló vegyipari társaság pénteken közzétett, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti konszolidált, nem auditált gyorsjelentéséből. Az értékesítés nettó árbevétele 38,5 százalékkal 111,284 milliárd forintra csökkent az előző év első félévi 180,895 milliárdról.

Az árbevétel 51 százaléka származott az exportból. A cégcsoport üzemi szintű vesztesége több mint 5 milliárd forinttal 8,379 milliárd forintra nőtt, a pénzügyi veszteség pedig 1,2 milliárd forint volt szemben az egy évvel korábbi 83 millió forinttal, az idei veszteséghez 771 millió forint nem realizált devizaárfolyam-veszteség is hozzájárult - írja az MTI-Eco.

A TVK a jelentésben a veszteség fő okát a bázishoz képest 15 százalékkal alacsonyabb petrolkémiai árrésben, a magasabb energiaköltségekben és a szűkülő keresletben határozta meg. Ehhez hozzájárultak az első negyedévben történt technológiai meghibásodások és a második negyedévben elvégzett karbantartási nagyleállás miatt csökkenő termelés és értékesítés.

Az EBITDA a 2008 első félévi 3,63 milliárd forinttal szemben 2009 első felében mínusz 2,02 milliárd forint volt. Ennek ellenére a működés finanszírozásához nem kellett banki kölcsönt igénybe venni - jegyzi meg a beszámoló.

Olvasó Árpád vezérigazgató szerint a cég likviditási helyzete stabil, finanszírozni tudták egyebek mellett az Olefin-1 gyár rekonstrukciójának aktuális munkáit is, ami az üzem élettartamának további 15 évvel való megnövelését szolgálja és növeli a hatékonyságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK