BUX
38512

Nyolcmilliós GVH-bírság a gyógyszerreklám miatt

Gyógyszereit népszerűsítő, orvosokat megcélzó összehasonlító reklámjai miatt marasztalta el a GVH az Abott Laboratories-t - a büntetés nyolcmillió forint.

NAPI Online, 2006. április 6. csütörtök, 17:49

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2006. április 5-én megtartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy az Abbott Laboratories Magyarország Kft. a 2004. februári, áprilisi és augusztusi, illetve a 2005. szeptemberi szórólapjaiban a Klacid Uno terméket, illetőleg a 2005. augusztusi szórólapjában a Klacid XL terméket a fogyasztók megtévesztésére alkalmas összehasonlító reklámmal népszerűsítette. A vállalkozást jogsértő magatartásáért 8 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A cég olyan szórólapot juttatott el orvosokhoz, amelyben a Klacid Uno, illetve a Klacid XL hatóanyagát más hatóanyaggal hasonlította össze oly módon, hogy a hatóanyag alapján a versenytársi termékeket beazonosító orvosok vonatkozásában a reklám összehasonlító reklámnak minősült.

A csak szigorú feltételek teljesülése esetén alkamazható összehasonlító reklámok kapcsán - amelyekkel összefüggésben az Országos Gyógyszerészeti Intézet is szakmai kifogásokat fogalmazott meg - a testület megállapította, az Abbott reklámjai nem voltak tárgyilagosak, illetőleg alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére. A reklámok szerint a Klacid Uno, illetve a Klacid XL "rövid felezési ideje miatt nem indukálja a bakteriális rezisztencia kialakulását", ugyanakkor ez az állítás nem felelt meg a valóságnak. Három szórólap helytelenül hivatkozott az állítás alapjaként hivatkozott tanulmányra, míg a negyedik szórólapon hivatkozott tanulmány sem igazolta az állítás helytállóságát. A szórólapok nem jelölték meg a közzétett grafikonok származási helyét sem, s így nem tették lehetővé a közölt adatok ellenőrzését.

A fentiek alapján a GVH Versenytanácsa az Abbott Laboratories Magyarország Kft.-re jogsértő magatartásáért 8 millió forint versenyfelügyeleti bírság szabott ki.