Nyolcvanmilliárd forintot mosott el a víz

Csaknem hatmilliárd forint az Aegon Magyarország ügyfelei által becsült kár összege május 15-e óta - közölte a társaság.
NAPI, 2010. június 25. péntek, 10:38
Fotó:

Május 15-e óta csaknem 45 ezer meteorológiai kárbejelentés érkezett Aegon szakembereihez, az ügyfelek által becsült kárösszeg 5,9 milliárd forint. A kárbejelentések közül 34 ezret már rendezett a biztosító, ez 75 százalékos feldolgozottsági szintet jelent. A kárszemléknél előre veszik a vihar- és árvízkárok által különösen sújtott településeket, hogy a rászorulók mielőbb pénzhez juthassanak - közölte a biztosító.

Május 15-e és 23-a között még közel 21 ezer kárbejelentés érkezett, 2,1 milliárd forint becsült kárértékben, május 24-e óta a károk száma csaknem megkétszereződött, a becsült kárösszeg pedig több mint duplájára nőtt. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint hétfő délig országszerte több mint 190 ezer kárbejelentés érkezett a biztosító társaságokhoz, ezek becsült értéke meghaladja a 24 milliárd forintot, amennyiben folytatódik a mostanihoz hasonló, kedvezőtlen időjárás, a teljes összeg meghaladhatja a múlt heti, 30 milliárdos becslést.

A bejelentések túlnyomó többsége továbbra is a vihar okozta károkkal kapcsolatos.

A biztosítók kárszakértőiket átcsoportosítják oda, ahol a legnagyobb károkat okozta a rendkívüli időjárás, az ügyfélszolgálati irodák továbbra is meghosszabbított nyitva tartással üzemelnek, a telefonos ügyfélszolgálat munkatársai pedig emelt létszámmal és hosszabb munkaidőben fogadják a hívásokat. Mindezek ellenére a biztosítók az ügyfelek türelmét kérik, hiszen a hetek óta tartó rendkívüli időjárás következtében folyamatosan, naponta több ezer bejelentés érkezik.

Országos szintű felmérések alapján, a májusi és júniusi szélsőséges időjárás során keletkezett károk értéke megközelíti a 80 milliárd forintot. A lakásonkénti átlagos kár nagysága közel 100 ezer forint. A legtöbb kár a vihar miatt keletkezett, míg az esetek 10 százalékában a jégverés okozott problémát.

A korábbi években, a tavaszi időszakban a természeti károk átlagosan nem haladták meg a 30 ezer forintot, az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása során azonban az átlagos kárösszeg már a 90 ezer forintot is meghaladja, ami már inkább a nyári viharokra jellemző tendencia - mondta Marosvölgyi Péter, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója. A viharok után beérkezett autókárok átlagos értéke eléri a 400 ezer forintot is - tette hozzá.

Magyarországon a károsultak 40 százalékának az otthona nincs biztosítva: Hajdú-Bihar megyében a helyiek majdnem a felének, Bács-Kiskun megyében az ott élők 42 százalékának, míg Békés és Csongrád megyében 39 illetve 38 százalékának nincs biztosítása. Júliustól Európában egyedüliként Romániában vezetnék be a kötelező lakásbiztosítást, a törvény értelmében minden ingatlant kötelező három kockázati tényező - árvíz, földcsuszamlás és földrengés - ellen biztosítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK