A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Magyarország mindig is kivételnek számított a kontinensen azzal, hogy a Visa-plasztikok kisebbségben voltak, sokáig azonban viszonylag stabil volt a 60−40 százalékos arány a két márka között. Az MNB legfrissebb adatai szerint a MasterCard kártyák részaránya a 2010. júniusi 66,5 százalékról két év alatt 80 százalékra nőtt, míg az 1,6 millió jelenleg forgalomban lévő Visa-plasztik már 18 százalék alatti részesedést jelent, szemben a 2010 nyarán mért 31,2 százalékkal.

Az okok között a piac egy része − és a teret vesztő kártyacég − hajlamos a két márka között a forgalom után a kibocsátó banknak járó jutalék, az interchange díj közötti különbséget megnevezni. Miután a Visa nem tudta az itthoni díjmeghatározó bizottságának (Visa Hungary National Executive and Board) megalapítására bírni a Gazdasági Versenyhivatal intézkedésétől félő tagbankokat, tavaly február óta kénytelen a határon átnyúló szolgáltatásokra vonatkozó Visa-díjtételeket alkalmazni. Utóbbiak lényegesen alacsonyabbak a MasterCardéinál, így a bankok számára jobban "jövedelmez" a MasterCard-plasztik.

Az eltérő díj és szétcsúszó piaci részarány is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Király Júlia, az MNB alelnöke a múlt héten arról beszélt, a jegybank a pénzforgalomért felelős szervezetként fontosnak tartja a készpénzmentes fizetés mind szélesebb körű terjesztését, amihez szerinte az interchange díj csökkentésére lenne szükség, ezzel kapcsolatban az MNB szabályozói kezdeményezéssel is élt.

Sokak szerint ugyanakkor ez a jelenlegi helyzet félreértése, a kereskedelmi elfogadóhelyek száma folyamatosan nő, a kereskedők által fizetendő jutalékok pedig a verseny miatt csökkennek, s azt korábban Kiss Ede, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője is elismerte, hogy a fejlődő piacokon az ésszerű interchange díj közelebb áll a MasterCard által alkalmazotthoz. (A Visa díja tavaly februárig − amíg nem kellett az egyébként másra vonatkozó uniós vállalás szintjére csökkenteni − magasabb volt a MasterCardénál.)

Interchange díjak
Visa0,15−0,17% + 1,5 eurócent
MasterCard0,5−0,8% + 12 forint
Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés