BUX
41002

Nyomozók vizsgálódnak a Malévnél - a volt vezetőség is érintett?

Három nagy értékű, egyenként is több száz millió forintos tanácsadói szerződést vizsgál a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A feljelentést Martin Gauss, a Malév vezérigazgatója tette még idén februárban a légicég átvilágítását követően. Értesüléseink szerint a Charter Corporation, a Seabury APG és egy meg nem nevezett, de a Malév korábbi igazgatósági tagjához köthető cég lehet érintett az ügyben.

Szakonyi Péter, 2010. augusztus 6. péntek, 04:30

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A Malév átalakításával kapcsolatban már jó néhány cég adott tanácsot az elmúlt évtizedben, ezek közül három esetében vizsgálódik a NNI - tudta meg lapunk. Értesüléseink szerint a Charter Corporation egy éven át dolgozott a társaságnak, ám ennek eddig semmi nyomát nem találták a nyomozók. A 800 millió forintba kerülő tanácsadói munka "nyomon követését" az is nehezíti, hogy eddig nem tudták/lehetett elérni az interneten sem a céget.

A Charter után az ismert egyesült államokbeli szakmai tanácsadó cég, a Seabury APG kapott megbízást 2008-ban a társaság stratégiájának kidolgozására. Értesüléseink szerint a vállalat másfél éven át több tanácsadót is delegált a Malévhez. Az ott végzett munka végeredményéről azonban ez esetben sincs megbízható információ - csak az, hogy ez is százmilliós kifizetéseket eredményezett.

A harmadik szerződést egy olyan társaság kapta, amelyik a Malév közelmúltban távozott igazgatóságának egyik tagjához köthető. A szintén több száz millió forintos megbízás valódi célja az eddigi vizsgálatok szerint az volt, hogy ily módon "szivattyúzzanak ki" jelentős pénzeket a Malévban 2007-ben tulajdonrészt szerzett Borisz Abramovicsnak.

A fenti információkkal kapcsolatban megkerestük a Nemzeti Nyomozó Irodát, ahol a következő választ kaptuk: "Megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatom, hogy a Malév Magyar Légiközlekedési Zrt. feljelentése alapján a Malév Magyar Légiközlekedési Zrt. által 2007-ben kötött három szerződéssel kapcsolatban az NNI Gazdaságvédelmi Főosztálya 2010. március 18-án nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt. Az eddig elvégzett nyomozati cselekményekről és azok megállapításairól a nyomozás érdekében jelenleg az NNI nem kíván nyilatkozni."

A Malév az elmúlt évet 25 milliárd forintos veszteséggel zárta. Martin Gauss egy májusi interjúban erre az évre is hasonló nagyságrendű veszteséget prognosztizált. A cég elfogadott üzleti terve 2011-ben 16 millió eurós veszteséggel, 2012-ben pedig 25 millió eurós nyereséggel számol.