Nyugdíj: sokan nem tudnak arról, hogy pluszpénz jár nekik

A nyugdíjak megállapításakor az 1963. június 1. után kötött megbízási szerződéssel végzett munkák szolgálati időt keletkeztetnek, azonban csak akkor, ha az illető egyidejűleg más biztosítási jogviszonyban (például munkaviszonyban) nem állt. Viszont, ha megfizették a biztosítási díjat, akkor az beleszámít a nyugdíj összegébe - derül ki Molnárné Balogh Márta szakcikkéből az Adó.hu-n.
Szabó Dániel, 2018. november 24. szombat, 19:02
Fotó: Unsplash

A szakértő szerint gyakori kérdés, hogy a a megbízási szerződés alapján végzett tevékenység hogyan jelentkezik a nyugdíjnál, keletkeztet-e szolgálati időt, és figyelembe vehető-e a nyugdíj összegénél. Erre az egyszerű válasz az, hogy igen, de csak bizonyos feltételekkel.

Az összefoglalóból kiderül, hogy biztosítottnak az a személy számít, aki a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében (megbízási szerződés alapján, egyéni vállalkozónak nem minősülő vállalkozási jogviszonyban) személyesen munkát végzett, és ha az e tevékenységből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér 30-%-át, illetőleg naptári napokra annak 30-ad részét. Ez az összeg 2018-ban 41 400 forint/hó, illetve 1380 forint/nap.

Fontos, hogy szolgálati időnek csak akkor számít az 1997. december 31. napját követő időtartama, ha erre az időszakra az előírt nyugdíjjárulékot a biztosítottól levonták. Emellett számít az is, hogy csak 1963. június 1-től lehet a rendszeres és személyes munkavégzésre irányuló megbízásos jogviszonyt elszámolni, és ez a minimum időpont is, vagyis az eddig végzett munka nem érvényes a számításkor.

Viszont a szolgálati időbe nem, de a nyugdíjösszeg számításába bele számíthat, ha a megbízásos jogviszonyban lévő személy egyidejűleg más biztosítási jogviszonyban is foglalkoztatva volt. Ilyenkor csak a megbízási díj összege a nyugellátás összegénél kerül figyelembe vételre. Ez a szabály különösen a nyugdíjjárulék fizetési felső határ megszűnése óta lényeges - teszi hozzá a szakértő, aki cikkében részletesen ismerteti a számítási folyamatokat, melyeket idekattintva tanulmányozhat.

Az érintetteknek érdemes ellenőrizniük, hogy ha végeztek megbízási szerződéssel munkát, mely után a szükséges befizetések megtörténtek, azok megjelennek-e a nyugdíjában.

Azt is részletezi az írás, hogy a nyugdíjba lépés után végzett munka hogyan növelheti a nyugdíjösszeget. Most ezt bárki megteheti: a kormány kedvezményes foglalkoztatási formát teremtett meg az idősek számára, hogy a munkaerőhiányt orvosolja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

granatvirag, 2018.11.25 10:10

miután 1988.01.01-től számítják a keresetet, ezt nem hiszem el, csak akkor mennek vissza időben kereseteknél ha nincs meg a megfelelő bérezett nap, tehát szerintem fals ez az info
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html