Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OECD adatai szerint 2008 és 2017 között a magyar háztartások nettó megtakarítási rátája megduplázódott, a nettó jövedelem 3,66 százalékáról 7,35 százalékára emelkedett, és ezzel hazánk a felső egyharmadba került az uniós országok rangsorában. A CIG Pannónia ebből kiindulva azt vizsgálta legfrissebb, nyugdíjkorhatárnál fiatalabb felnőttek körében országos, reprezentatív kutatásában, hogy a magyar lakosság milyen arányban és mennyit tesz félre nyugdíjas éveire.

Az eredmények lesújtóak lettek, pedig a nyugdíjrendszeren egyre nagyobb a nyomás. A felmérés során az összes megkérdezett fele, a 25-29 éves korosztály pedig több mint háromnegyede állította, hogy semmilyen nyugdíj célú megtakarítással nem rendelkezik. A megkérdezettek 40 százaléka vallotta azt, hogy spórol időskorára, közülük legtöbben (14,6 százalék) önkéntes nyugdíjpénztári tagok, és minden tizedik válaszadó rendelkezik nyugdíjbiztosítással.

Mamahotel van, de a szülőket nem támogatják

A havi összegeket tekintve a megtakarítók fele csupán 1000 és 10000 forint között tesz félre nyugdíjra, míg negyedük 10000 és 20000 forint között spórol. Ha nyugdíjjal kapcsolatos ügyekben szeretnének tájékozódni, a megkérdezettek közel fele az interneten böngészik válaszok után, 21 százalékot viszont egyáltalán nem is érdekel ez a téma.

A magyar fiatalok több mint háromnegyede "mamahotelben" él, vagyis nem kell lakhatásra költenie. Eközben a megkérdezett nyugdíjkorhatár alattiak több mint fele nem támogatja nyugdíjaskorú rokonait anyagilag, és minden ötödik válaszadó nyilatkozta, hogy alkalmanként ugyan, de próbál segíteni. Még kevesebben, a kutatásban résztvevők csupán tizede tud rendszeres anyagi hozzájárulást nyújtani az idős rokonoknak. A 2018-ban éves szinten a támogatás mértéke a megkérdezettek közel negyedénél kevesebb mint 50 000 forint volt.