Nem jön a nyugdíj - ezt mondják a bankok

Miközben egyelőre nem érkezett meg a januári nyugdíj az érintettekhez, a Napi.hu megnézte, hogyan kommunikálnak a késésben vétlen pénzintézetek.
Domokos László, 2019. január 11. péntek, 16:50
Fotó: Shutterstock

A nyugdíjasok egyöntetű beszámolói szerint máskor már reggel negyed nyolc körül megkapják a banki sms-t arról, hogy megjött a pénzük. Ám ma reggel nem jött ilyen üzenetük.

Lapinformációk szerint a Magyar Államkincstár (MÁK) véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a Giro Zrt. éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg péntek reggel a nyugdíjak.

Délelőtt a Giro Zrt. bejelentette, hogy - a Magyar Államkincstárral együttműködve - intézkedik a 2019. január hónapban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti - azaz a mai, pénteki napon történő - kifizetéséről.

Lapunk körbenézett, hogy az eseményeket hogyan kommentálták honlapjaikon a nagyobb magyarországi bankok, amelyek a késésben vétlenek, viszont igencsak sok dühös ügyféllel találkozhattak.

Még reggel az OTP Bank oldalán egy tájékoztatás jelent meg, amely szerint "a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása várhatóan csak 2019. január 14-én hétfőn történik majd meg. A nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik."

A K&H Bank azt írta: "Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása a K&H Bank rendszereitől független okok miatt késik. A Giro Zrt. hivatalos tájékoztatása alapján a Magyar Államkincstár és a Giro intézkedik a 2019. január hónapban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti - mai napon történő - kifizetéséről."

Az Erste Banknál ez olvasható: "A január 11-én esedékes nyugdíjak nem érkeztek meg bankunkhoz a Magyar Államkincstártól, ezért azok jóváírása még nem történt meg az ügyfélszámlákon. Amint az összegek beérkeznek, a jóváírást haladéktalanul elvégezzük."

A CIB Bank pedig azt írta, hogy "a mai napra (2019. január 11.) várt nyugdíjak nem érkeztek meg a Magyar Államkincstártól. Ennek pontos okáról, illetve a folyósítás várható időpontjáról az Államkincstár ügyfélszolgálata tud tájékoztatást nyújtani".

A Raiffeisen Bank úgy fogalmazott, hogy "a nyugdíjak átutalásában a Raiffeisen Banktól független okok miatt késés lépett fel, a nyugdíjak a Magyar Államkincstártól egyelőre nem érkeztek meg bankunkhoz. A hiba javítása a mai nap során várható, így a nyugdíjak várhatóan a nap folyamán jóváírásra kerülnek."

A Budapest Bank pedig azt tájékoztatást adta, hogy "a nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik: a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása késéssel íródik jóvá a bankszámlákon, de várhatóan legkésőbb 2019. január 14-én hétfőn megtörténik."

Az UniCredit Bank honlapján az szerepelt, hogy "a külső szolgáltatónál fennálló technikai okok miatt a január 11-én esedékes nyugdíjak folyósításával problémák merültek fel az UniCredit Banknál is. Jelenlegi információink szerint a nyugdíjak utalása akár még január 11-én, de legkésőbb január 14-én, hétfőn megtörténik. Kollégáink a probléma elhárítását követően azonnal megkezdik a tételek jóváírását."

A Takarék Bank úgy fogalmazott, hogy "január 11-én mindezidáig a Takarék Csoport nem kapta meg a nyugdíjak folyósításához szükséges állományt, ennek következtében a nyugdíjak pénztári kifizetése a mai napon nem tud megvalósulni. Amennyiben a délután folyamán megérkezik az utalás, akkor az természetesen a számlákon jóváíródik, atm-ből felvehető illetve a hétvégén vásárláshoz felhasználható."

Délután háromnegyed ötkor nem volt nyoma, hogy az üggyel foglalkozna az MKB Bank honlapja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2019.01.12 11:13

@atyus45: egyetértek, ha távolállna
a kis gömböctől az erőfitogtatás, akkor nem ,de misem áll hozzá közelebb, sőt minden lépését az erőfitogtatás és a lealázás mozgatja, ez a stadioonépítéstól a repólős focinézésen át, a paksi erőmóivün. az vizivb-n kersztül a várba költözésig és a stromanokon keresztül az 1000 milliárdok lenyulásáig a törpe alap mozgató ereje. Bravo mszp, ezt jól összeraktátok munkaiszonyotokkal.
á
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.01.12 09:40

@monica_schuster: Ékes példája vagy annak, amikor a hülyeség szorgalommal párosul. A tagországok közötti utalásokataz EU szabályozza a 97/5/EK és a 2560/2001/EK alapján, ezek alapjan az utalást 5 napon belül kell teljesíteni. A magyarországi utalások szabályait az MNB alakítja, ami szerint a Forint utalásoknak 2 órán belül teljesülnie kell és idéntől elérhető lesz az azonnali utalás, tesztelik meg.
Akkor ki él a múltban te szerencsétlen elmeroggyant? Főleg ha hozzáteszem a Magyarországon tevékenykedő bankok jelentős többsége külföldi tulajdonú.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

monica_schuster, 2019.01.12 07:07

!!Amennyiben a délután folyamán megérkezik az utalás, akkor az természetesen a számlákon jóváíródik, atm-ből felvehető illetve a hétvégén vásárláshoz felhasználható." Mekkora csoda, hogy a szamlatulajdonos a sajat penzet arra hasznalhatja amire szeretne....SZEGYEN!!! Erdekes, hogy mindig egy 3-ik a hibas, ha nem müködik a rendszer... igy is lehet gyarapodni az allamkasszanak...a polgarok a szenvedö alanyok...Mivel en külföldröl kapom a penzemet, nalam azt vettem eszre, miutan Mo-ra erkezett a penz -a következö hetfön kaptam reggel 7.oo-kor egy sms-t, hogy megerketett az összeg...de azert ev vegi zarasnal jol jött a beerkezett külföldi utalas,amit a következö ev elejen tudtam atvaltani HUF-ra...ez az orszag meg mindig a mult rendszer elmelete alapjan dolgozik... mert ha atutalok egy szamlat, tölem azonnal lekönyvelik, viszont 3 nap mulva küldik el a jogosultnak- ez devizara vonatkozik...igy is lehet kamatokat összeszedni, mert a nem tovabbküldött penzt kiadjak kölcsönbe - kamatlab 14- 27% p.a. közötti kamatra...ez is üzlet...szegyen , hogy az EU-ban ilyen lehetseges....ezert nem lesz MO soha teljes tagja az EU-nak...meg mindig a mult rendszerben tanult emberek vezetnek es jol megtanultak, mit hogyan lehet manipulalni....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2019.01.11 23:04

@Elhetetlen: Bocsi igazad van az időpontot vitattam mert kora délután nagyon másról szóltak a hírek. Elnézést !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2019.01.11 23:01

@v007zsolt: Én OTP-s vagyok és délután megjött a pénz. Az más, hogy egyesek nem hiszik el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html