Nyugdíj: több tétel is lefelé viheti a havi kifizetést

Az öregségi nyugdíj összege a szolgálati időtől és az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegétől függ. Előbbi az a tétel, amelynél több kivétel is van, amelyekről sokan nem tudnak, de súlyos tízezrekbe fájhat a hiányuk.
Szabó Dániel, 2020. július 21. kedd, 09:36
Fotó: Getty Images

Minden nyugdíj előtt állónak érdemes tisztában lennie azzal, hogy mik azok az időszakok, amelyet a törvény nem vesz figyelembe szolgálati időként, azaz nem számítanak be a nyugdíjba vonuláskor, így az átlagkereset összege sem számít ezekre a szakaszokra.

A Profitline összesítette is a kivételeket, melyek a következők a hatályos szabályozás alapján:

  • Nem számít be a fizetés nélküli szabadság, vagy a munkavégzés alóli mentesítés időtartama, ha ekkor a nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset, jövedelem kifizetés nem történt.
  • Nem veszik figyelembe a letartóztatás, a szabadságvesztés tartamát.

Itt kivételt jelent, ha a letartóztatottat jogerősen felmentették, vagy a bíróság jogerős vagy végleges határozatában, valamint a hatóságok a büntetőeljárást megszüntették. De a szabadságvesztés sem számít, ha a bíróság jogerősen felmentette az alanyt.

Ha valaki magasabb nyugdíjat szeretne, nyugdíjbónuszt szerezhet, ha az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után a nyugdíj igénylése nélkül tovább dolgozik. A bónusz 30 naponként fél százalékkal növelheti a nyugdíjat. Tehát, ha valakinek van kiesett időszaka a fentiek miatt, akkor azt további munkavégzéssel érdemes megtoldania a szolgálati viszonyát, hogy pótolja a jövőbeni keresetveszteséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK