A külföldre vándorolt magyar munkavállalók részéről tapasztalható némi visszaáramlás a turisztikai munkaerőpiacra, ez azonban kevés ahhoz, hogy számottevően enyhíteni tudják az ágazatban jellemző munkaerőhiányt. A szükségletet idénymunkásokkal lehet pótolni, akiknek a nagyobbik része diák, míg most már egyre többször idősek is beállnak dolgozni a vendéglátóhelyeken -  derül ki a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók (Kisosz) Somogy megyei Érdekképviseletének fonyódi területi vezetője, Makkos Péter étteremtulajdonos nyilatkozatából.

Viszont nem minden posztot lehet betölteni a fiatalokkal és a nyugdíjasokkal. "Minden feladatra lehet szezonmunkást találni, de a szakképzett szakács pótolhatatlan" - mondta Makkos a lapnak, aki szerint hatalmas a lemorzsolódás a huszonöt-harminc vendéglátóipari szak- vagy szakközépiskolába végző fiatal fele ugyanis elhagyja a pályát.

"A mai fiatalok jelentős hányada ugyanis nem bírja a vendéglátós munkával járó kötődést, a nem hagyományos időbeosztást vagy az olyan munkakörülményeket, hogy egy szakácsnak kánikulában, 40-45 fokos konyhában is kell dolgoznia" - magyarázta a szakértő. Szinte minden területre keresnek embert. "Siófokon kiváltképp keresettek az alkalmazottak a strandi munkákra, és például az óriáskerékhez is várnak pénztárosokat, segítőket" - tette hozzá Demkó Tibor, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet siófoki területi irodájának vezetője.

A nyugdíjasok és az idősek sem kereshetnek rosszul a nyári balatoni munkával: egy vendéglői konyha kisegítője vagy egy "placcos" felszolgáló bruttó 400 ezer forintot kereshet havonta, egy szobalány vagy strandbüfés pedig ezerforintos órabérért dolgozhat az idén a Balatonnál. Ugyanennyiért keresnek ideiglenesen pizzasütőt, az áruházi árufeltöltők, pénztárosok pedig 1800 forintot kaphatnak óránként. A felsőfokú végzettségű fiatalokat a nemzetközi gyerektáborokba, az idegen nyelven beszélőket főként szállodai recepciósnak várják.