Nyugdíj: érdemes halasztani az átlépést

Az előírások szerint a magánnyugdíjpénztárak közötti átlépéseknél az átlépési nyilatkozat kötelező melléklete a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kiadott útmutató, amely az átlépéssel kapcsolatos ismereteket tartalmazza.
NAPI, 2010. március 2. kedd, 14:43
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

Az útmutatóban fel kell tüntetni a pénztárak befektetési teljesítményét, a felügyeletnek bejelentett legutolsó tárgyévi nettó hozamrátát, az elmúlt 10 naptári év átlagos nettó hozamrátáját és a vagyonnövekedési mutatót is.

A PSZÁF azonban a legfrissebb (2009-re szóló) magán-nyugdíjpénztári teljesítményadatokat március 15-éig teszi közzé honlapján.

Ezzel egyidejűleg hozzák nyilvánosságra az évente változó útmutatót is.

A PSZÁF tájékoztatása szerint a 2008. évi teljesítményadatokat tartalmazó útmutatót csak abban az esetben fogadhatja el az átadó pénztár, ha a tag azt még az útmutató nyilvánosságra hozatala előtt aláírta, és az átlépés 2010. március 31-ével megvalósul, azaz az átvevő pénztárban a tagsági jogviszony kezdete 2010. április 1.

Az átlépést fontolgató tagoknak egyébként most már érdemes néhány napot várniuk, hiszen a válság miatt nagyon félrevezető lehet, ha régebbi pénztárjuknál csak a tavalyelőtti (általában igen jelentős mínuszokat mutató) teljesítményt ismerik, és nem várják meg, hogy ezen 2009-ben mennyire sikerült szépíteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK