Nyugdíj: káosz várható a kifizetéseknél?

Lapunk információi szerint a múlt pénteken megindultak volna az első visszaigénylések a magánnyugdíjpénztáraktól (mnyp.) az állami rendszerbe visszalépett tagok reálhozamánál. A rendszer teszteléseként tervezett kisebb kisebb tételű kezdeményezések azonban elmaradtak.
B. Varga Judit, 2011. július 4. hétfő, 07:15
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A pénztárakhoz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egy határozatot juttatott el. Ebben kötelezik a kasszákat, hogy belső ellenőrzéssel vizsgálják meg a hozamgarantált tőke és a visszalépő tagi kifizetések módszertanát, az egyedi számítások helyességét (ezt közben a PSZÁF is megteszi). Az előírt kontrollnak nem kell teljes körűnek lennie, de a véletlenszerű mintavétel a felügyeleti elvárás szerint "valamennyi portfolióra és minden fokozott kockázatot hordozó csoportra" elégséges nagyságban kiterjesztendő. A belső ellenőrzés által készített jelentésről és az intézkedésekről július 19-ig kell beszámolót benyújtani a PSZÁF-nak.

Ez különösen annak tükrében okozhat gondot, hogy a visszaigénylésre a törvényben megszabott határidő július 20-a. Így nagyobb az esély arra, hogy a tranzakciók az utolsó pillanatokra maradjanak és összetorlódjanak. Pedig - mint Borbély László András általános vezérigazgató-helyettestől megtudtuk - az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) arra készül, hogy tájékoztassa a nyugdíjpéntárakat arról, készen áll olyan ütemben utalni a pénzfedezetet, amilyen ütemben azt a reálhozam kifizetés indokolja. A pénztáraktól érkezett jelzésekkel szemben (Napi Gazdaság, 2011. június 28.) Borbély nyomatékosította: az ÁKK egyáltalán nem érdekelt abban, hogy "egyetlen aktus" legyen a reálhozamkifizetés. Ez a megoldás ugyanis óriási veszelyekkel jár, hiszen a pénztárak, a bankrendszer és a posta kapacitásai ezt a megoldást nem is tennék lehetővé. Pedig most éppen ez látszik körvonalazódni.

A PSZÁF határozatának indoklásában ugyanis a törvény rendelkezései összegezve szó szerint ezt írják: a magánnyugdíjpénztárak minden egyes tagra kiszámítják a visszalépő tagi kifizetések összegét, azt egy összegben (!) visszaigénylik a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól, és a visszalépő tagok javára kifizetik.

A piacon maradók között a legnagyobb (korábban a harmadik) ING - mondták el lapunk érdeklődésére - egyetlen műveletet végez majd, és erre készül az MKB kasszája is. Az OTP Mnyp. - tudtuk meg - igényét július 20-án, egy összegben nyújtja be az ÁKK részére. A pénztárnál arról is tájékoztatták lapunkat, hogy a visszalépő tagok járandóságának utalását augusztus elsejével kezdik, és várhatóan legkésőbb augusztus 20-ig be is fejezik.

Akadnak azért olyan pénztárak is, amelyek valamennyire szakaszolnák a folyamatot. A visszalépő tagság 99 százalékának érdekében - mondta el Kulyassa Krisztina az Aranykor Nyugdíjpénztár ügyvezetője - amint lehetőség van rá, azonnal elküldik az ÁKK-nak a tagi kifizetés igényük első részét. Következő fordulókban pedig azoknak a tagoknak a kifizetéseit kérik vissza, akiknél az átadó pénztárakkal még nem ért véget a reálhozam-számításhoz szükséges adatok egyeztetése. (Értesüléseink szerint a kasszáknak nem sikerült az egyeztetéseket a július elsejére vállalt határidőig befejezni.) A Honvéd is több részletben hajtaná végre a visszaigénylést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jancsiba, 2011.07.04 10:26

No igen azelőtt a nagy ászok akik ma dirigálnak kitalálták, hogy kinek kötelező nyugdíjpénztár tagnak lenni. Be is léptünk, na most szabályosan meg zsarolták az akkor belépőket, hogy lépjenek vissza mert nem lesz nyugdíjuk (na így sem biztos, hogy lesz ! ).Ahol én voltam tag elég szépen bántak a pénzemmel, aminek most sajnos csak a töredékét kapom meg ! Ezért engem kifog
kárpótolni ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.07.04 07:44

No,akkor kiderül hogy milyen "ügyesek" voltak a vagyonkezelők.Félő hogy hozzám nem csenget a postás.(OTP)
Ez olyan döntés amivel jó jár a bank,mert eddig se,és ez után már semmi felelősségre vonás nem terheli.Nem kérdezi meg senki mire és miért erre szórtad a tagok pénzét.
Jól jár a kormány,mert a törzstökéből mozgástere lesz.Apropó úgy látom az adósság csökkentés nem fő prioritás.Talán a harmada ha erre megy.
És aki rosszul jár?Az én vagyok.Pénzt adtam,ígéretet kaptam!Nem jó üzlet!Magyar kormány ígéret sz@rt se ér,és ez is politikailag semleges.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html