Bankszámlára kapja a nyugdíját? - Akkor ez érdekelni fogja

A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke, Némethné Jankovics Györgyi szerint a mintegy 2 millió öregségi nyugdíjas fele kéri bankszámlára a pénzét. Bármilyen nagy ez a szám, a számlavezetési feltételeket áttekintve úgy tűnik, a pénzintézetek nem feltétlenül kényeztetik el az időskorú ügyfeleket - írja a 24.hu.
K. Kiss Gergely, 2019. április 10. szerda, 17:29
Fotó: Napi.hu

A számlavezetés számos banknál olcsóbb lehet például diákként, és nem ritka, hogy minimális jóváírást várnak el a kedvezményekért cserébe, amit nem biztos, hogy teljesíteni tud egy átlag alatti nyugdíjból élő ügyfél. A bankok tehetnének azért, hogy ha vannak nyugdíjas csomagjaik, akkor azt jobban megismerhessék az idősek. Ebben a szövetség is partner lenne.

A friss nyugdíjasok miatt a közlejövő mintegy 700 ezer Ratkó-korszakos nyugdíjasa körében biztosan el fog tolódni az arány a bankszámlák felé, vagyis még nagyobb piacról lesz szó - jegyezte meg a portálnak Némethné.

Nehézséget okozhat viszont, hogy vannak idősek, akiknek nehézséget okozhat a PIN-kód megjegyzése, másoknak probléma lehet eljutni bankautomatához, bankfiókhoz, előfordulhat, hogy mást kell megkérniük a pénzfelvételre, ami megkérdőjelezi a biztonságot. Az idősek jelentős része él kistelepüléseken, ahol nem feltétlenül van ATM vagy kártyás vásárlási lehetőség.

Nem mindenhol van nyugdíjas csomag

A 24.hu körkérdésére válaszoló bankok közül öt jelezte, hogy náluk nincs kifejezetten nyugdíjas csomag. A Raiffeisennél a nyugdíj nagyságától függően a Díjnullázó Plusz vagy az Aktivitás számlacsomagot ajánlják, a CIB-nél pedig az Eco bankszámlát, díjmentes számlavezetéssel. Mindhárom csomagnál van minimális jóváírási, illetve forgalmi minimum a nullaforintos havidíjhoz.

A K&H-nál 2015-ig volt nyugdíjas számlacsomag, azóta nincs. A bank a Minimum plusz számlacsomagot ajánlja, aminek havi csomagdíját nullázhatja, akinek legalább minimálbérnyi havi jóváírás érkezik rá és van a banknál minimum 500 ezer forint megtakarítása. A csomag havi díját (666 forint) felezni tudja, aki a két feltétel közül legalább az egyiket teljesíti. A csomagot használó ügyfelek jellemzően egyszer vesznek fel készpénzt, egyszer utalnak át és egy csoportos beszedésük van.

Az OTP Bank azt hangsúlyozta, hogy náluk a moduláris számlacsomagnak köszönhetően akár több mint 250 verzió közül választhatnak az ügyfelek, online vagy az ügyintézők segítségével a saját igényeinek megfelelő szolgáltatást, számlát, bankkártyát. A fióki ügyintézést kedvelő ügyfelek számára a Klasszikus számlacsomagot, az online ügyintézést kedvelőknek pedig a Smart vagy az Aktív számlacsomagot ajánlják. Náluk csak a középső csomagnál lehetséges nullás havidíj, viszont nincs minimális jóváírási kritérium, azonban meghatározott feltételek mellett kedvezményes számlavezetési díjat lehet elérni.

A Budapest Bank sem gondolja, hogy egy nyugdíjba vonulónak gyökeresen eltérő igényei lennének az aktív ügyfélhez képest. Nem is ajánlottak nyugdíjas csomagot.

A Sberbank nyugdíjasoknak a Fair számlacsomagot ajánlja. Lehet nulla a havidíj, igaz, csak megfelelő jóváírás, illetve tranzakciószám mellett.

Az UniCredit közölte, minden korosztálynál a pénzügyi igényeknek, tranzakciós szokásoknak leginkább megfelelő számlacsomagra tesz javaslatot. Akik hozzájuk utaltatják a nyugdíjat, és az eléri a 75 ezer forintot, azoknak a Bónusz számlacsomagot ajánlják, mert vele csökkenthető a havi zárlati díj és kedvezőek a tranzakciós díjak. A nem tranzaktáló érdeklődők számára a Privát Plusz számla lehet megfelelő választás, míg a magas nyugdíjjal és megtakarítással rendelkezők ugyancsak a Bónusz számla használatával találhatják meg szerintük a számításaikat. Nullás havidíj csak a Bónusznál lehet.

Az MKB nyugdíjas ügyfeleknek a Praktika Fix szolgáltatáscsomagot kínálja, mert az ügyfélkör által használt alapvető pénzügyi szolgáltatásokat, így a forint bankszámlavezetést és betétikártya-használatot, valamint havi 2 darab forintátutalást (eseti elektronikus, csoportos, állandó) és elektronikus csatornahasználatot kedvező, fix havi díjért, díjmentesen vagy kedvezménnyel biztosítja. Nullás havidíj nincs, sem jóváírási kritériumot nem láttak.

A 24.hu szerint az MKB és az Erste is ugyanolyan nevű csomagot ajánl a 24/26 év alattiaknak, mint a nyugdíjasoknak, de az Ersténél a fiataloknak lehet nulla is a havidíjuk.

Az Erste nyugdíjas ügyfeleinek az EgySzámla díjcsomagot ajánlja, a konstrukció - az előírt feltételek mellett - számos díjkedvezményt nyújthat. Legalább havi 60 ezer forintos jóváírás mellett lehet 209 forint a havidíj. Tapasztalataik szerint a napi pénzügyek intézésénél a digitális csatornák igénybevétele kevésbé az ügyfél korán múlik, sokkal inkább szakmája, korábbi vagy jelenlegi munkahelye és az ezzel kapcsolatos megszokott közege a meghatározó.

A banki ajánlatok részleteiről a 24.hu-n tájékozódhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.13 23:49

@Elhetetlen: a te adódból ugyan nem, mert avval nem termeltél értéket hogy kártyáztál a gyárban. Ma viszont ÉN tartalak el, nyugger, én fizetem a dologtalan, ingyenélő életedet, meg az ingyen utazgatásodat, sőt még azt is, hogy kormányt választani tolongsz az eltartóidnak, habzó szájjal propagandát skandálva, botoddal eszelősen hadonászva, reszkető kezeddel vért ontanál, szájadból szennyvíz folyik. Miközben térden csúszva kellene hálát adnod a dolgozó társadalomnak hogy kitart, ingyenélőként.

El a szavazati jogot az ingyenélő, adönkból kitartott nyuggerektől! Az szavazhasson aki dolgozik, adózik, aki nem csak eltartatja magát, élősködőként, és még van pofája kormányt választani, a rágcsálónak!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2019.04.13 22:53

@Panzerkraftwagen_Drei: Vagy a másik változat, a te neved legyen a HALLGASS, és térden csúszva köszönd meg nekem, hogy, az adómból taníttattak, még ha csak így sikerültél is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.13 19:54

@Elhetetlen: én tartalak el az adómból, nyugger. Még az internetedet is én fizetem, amin keresztül itt hadoválsz. HALLGASS legyen a neved, és térden csúszva köszönd meg nekem, hogy kitartalak, nyugger.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2019.04.13 19:41

@Panzerkraftwagen_Drei: Bevágjak neked pár papagályos linket, hogy magadra ismerj, vagy képes vagy keresni? Csak a betanult szöveget lökik, mint te. ?a kitartott, féleszű, ingyenélő hülyenyuggerek?. Szánalmas vagy. Mégis, mit gondolsz, ha megvonnák a nyuggerektől a szavazati jogot, a hozzád hasonló harmincasok, negyvenesek kit választanának? Ti vagytok most a kényeztetett réteg. Lenne benned annyi becsület, hogy a saját zsebed ellenében valami szolidarításra szavazz? Nem. Úgyhogy hess!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.12 22:45

@Elhetetlen: azért tart itt ez az ország mert a magadfajta ingyenélő hülyenyuggerek választanak kormányt a dolgozóknak, kitartóiknak, évtizedek óta, miközben a munkavállalók, a munkaerőpiacon bármit is érők tömegesen menekülnek. Ugyanezek a kitartott, féleszű, ingyenélő hülyenyuggerek választották Horn Gyulát, Gyurcsányt és Orsóst ennek az országnak, tartunk is Banglades színvonalán mára, leszakadva nemcsak Nyugat- és Kelet-Európától, hanem a Balkántól is. El a szavazati jogot az ingyenélő hülyenyuggerektől, az szavazzon aki dolgozik, adózik, a kitartottaknak HALLGASS legyen a neve!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html