Szeptember elsejétől az MNB új fogyasztóvédelmi előírásai alapján a bankoknak kötelező meghatározniuk, hogy az idősebb ügyfelek miként vehetik igénybe szolgáltatásaikat. A jegybank - többek között - elvárja, hogy az életkort ne tekintsék automatikus elutasítás indokának. Az MNB szerint a hitelintézeteknek előre meg kell határozniuk azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén az idősebbek is kölcsönhöz juthatnak - írja a pénzügyi portál.

A jelenlegi járványos időszak alatt érzékelhetően nem egy banknál szabályosan felértékelődtek a nyugdíjas ügyfelek. Az ő havi bevételük ugyanis nem függ a válságtól. Az MKB például ügyfelei életkorát nem tekinti automatikus kizáró oknak egy hiteligénylésnél. Az "automatikus kizárás" kitétel ellen egyébként szinte minden bank tiltakozik, de nem mindegy, milyen hitelről van szó.

Folyószámlahitelnél, hitelkártyánál nincs korhatár

Az OTP Banknál a személyi kölcsön és lakáshitel korhatárossága a lejárati időtől függ. A személyi kölcsön esetében ez 70, míg az ingatlanhitel esetében 75 év. Ha az ügyfél ennél idősebb lesz, akkor lehetősége van fiatalabb adóstársat bevonni, aki megfelel a bírálati feltételeknek, illetve ingatlanhitelnél a konstrukció életbiztosítással is kiegészíthető. Az áruhitelre és a folyószámlahitelre egyáltalán nem ír elő a pénzintézet felső korhatárt.

A Takarékbanknál a személyi kölcsön igénylője a lejártakor legfeljebb 71 éves lehet. Adóstárs bevonására persze itt is van lehetőség. Keretjellegű termékek esetében a takarékoknál sincs felső életkori határ. Az Unicredit a lakáshitel és a személyi kölcsön igénylőinél is 65 évet szab meg határként, de a jelzáloghitelnél életbiztosítás kötésével a korhatár növelhető. Keretjellegű hiteltermékeknél, mint amilyen a folyószámlahitel vagy a hitelkártya, náluk sincs ilyen korlát.

A Budapest Bank személyi kölcsönök esetében azt várja el, hogy ha a főigénylő a hitel igénylésekor már betöltötte a 66. életévét, a hiteligénylés benyújtásához a hiteligénylés feltételeinek megfelelő, 21 - 66 év közötti társigénylőt vonjon be. A jelzáloghiteleknél itt nincs belépési életkorhatár, egyedi elbírálás esetében pedig akár 75 éves lejárati kor felett is van lehetőség hitelhez jutni. A hitelkártya-igényléseknél nincs felső korhatár.

További részletek itt olvashatók.