Mit tegyenek a jövő nyugdíjasai?

Az OTP Nyugdíjpénztár szakértői szerint válság ide vagy oda, több ok miatt érdemes továbbra is a hosszú távú célokat szem előtt tartani.
Domokos László, 2020. április 28. kedd, 12:50
Fotó: Pixabay

A különböző kutatások szerint a magyarok harmada kifejezetten a váratlan helyzetek miatt kezd el takarékoskodni. Így természetes, hogy a mostanihoz hasonló helyzetben sokan szeretnének hozzáférni félretett pénzeikhez. Ugyanakkor fontos figyelembe venni, hogy a nyugdíjpénztári megtakarítások célja nem az, hogy a váratlan helyzetben megoldást jelentsenek. Ehelyett egy olyan öngondoskodási formát jelentenek, amellyel a nyugdíjaskori anyagi biztonságukért tehetnek. Ennek megfelelően a legnagyobb, és ami a mostani körülmények mellett fontos szempont, legbiztosabb hasznot is akkor realizálhatják, ha több éven keresztül a pénztár szakértőire bízzák megtakarításaikat. Igaz, amennyiben egy pénztártag a tízéves várakozási idő leteltét követően, azonban a nyugdíjkorhatár elérését megelőzően szeretne kifizetést kérni, akkor a hozamrész adómentesen felvehető, azonban a tőkerész szja- és szocho-köteles.

A gazdaságban és a tőkepiacokon elkerülhetetlenek az időszakos válságok, ezek rövid távú hatásai azonban megfelelően hosszú befektetési időtávon jelentősen mérséklődnek. A magasabb kockázatú eszközök - jellemzően a részvények - árfolyamai válságok idején nagyobb mértékben esnek, mint az alacsonyabb kockázatú kötvények és pénzpiaci eszközök árfolyamai, viszont hosszabb, 5-10 éves időtávokon általában felülteljesítik az alacsonyabb kockázatú eszközöket az átmeneti visszaesések ellenére is. Éppen ezért érdemes a nehezebb időszakokban türelmesnek lenni.

A koronavírus teremtette helyzet sok szempontból példátlan a generációnk számára. Ilyenkor emberi reakció az aggodalom. Ugyanakkor a hazai nyugdíjpénztárak történetében több, a mostanihoz hasonló időszak elfordult már. A hosszú távú hozamok pedig igazolják, hogy jól döntöttek, akik ilyenkor is kitartottak a nyugdíjpénztári befektetéseik mellett - mondta Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke, és a legnagyobb hazai nyugdíjpénztár, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

A nyugdíjpénztári befektetések konstrukciója alapján, aki olyan pénzügyi nehézségek elé néz, hogy nem tudja fizetni nyugdíjcélú megtakarítását, nem kell feltétlenül meg is szüntetnie azt. Az OTP Nyugdíjpénztár tagjainak lehetőségük van átmenetileg alacsonyabb tagdíjat fizetni, a minimális havi tagdíj 5 ezer forint.

HOZZÁSZÓLÁSOK