Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A "bejátszáshoz" a 33 éves férfi 2021. január 31-én délután fehér nadrágot, fehér pulóvert, szemüveget öltött, jegyzetfüzetet vett magához és beült társa mellé a kocsiba. Úticéljuk egy 79 éves asszony és gondnokság alatt álló lánya volt, akiktől a páros női tagja már többször kért kölcsön. Nem akart lebukni, ezért szervezte be a számukra ismeretlen férfit az akcióhoz. A háztól kissé távolabb megálltak a kocsival, a nő maradt, a férfi pedig doktorként bemutatkozva bebocsátást nyert a házba - kezdi a rendőrség a beszámolóját az oltási csalási trükkről szóló beszámolóját.

Azzal riogatták áldozataikat, hogy kötelező oltakozni, ha valaki ezt elmulasztja, akkor büntetést is kaphat, de maga a vakcina sincsen ingyen: azért 40 ezer forintot kell fizetni. A két megriadt nyugdíjas át is adta ezt az összeget a csalóknak, akik közül a magát orvosnak kiadó férfi a jegyzetfüzetéből kitépett lapon rögzítette a befizetést, majd távozott.

Ezt nem is élte meg sikernek a társa: amikor kiderült, mennyivel nyúlta le az áldozatokat, sokkal nagyobb összegre, 90-100 ezer forintra lett volna ugyanis igénye. Miután a boltban bevásároltak, a nő azt tanácsolta a férfinek, borotválkozzon meg, dobja ki a nadrágot, ha kiderülne az átverés, ne ismerjék fel. Kiokosította, ha bárki kérdezősködne, hazudja azt, tűzifa iránt érdeklődött a háznál.

A rendőrség gyorsan nyomozni kezdett az ügyben, a helyi és a szomszédos újszilvási körzeti megbízottak személyes ismeretének hála február 3-án előállították a páros mindkét tagját. A lakásukon tartott kutatások alkalmával mobiltelefonokat foglaltak le, de begyűjtötték az átveréshez használt ruhát is. Ezután a kihallgatásokkor a 38 éves nő tagadta, a 33 éves férfi részletes vallomást téve beismerte a bűncselekmény elkövetését.

A kettős ellen a rendőrség a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást.

Fontos tudni, hogy a koronavírus elleni védőoltások ingyenesen hozzáférhetők Magyarországon, azok beadatása önkéntes, előzetes regisztrációhoz kötött a vakcinainfo.gov.hu oldalon keresztül. Bárki, akinek pénzért kínálják az állami vakcinációs lehetőséget csalókkal találkozhat és értesítse a rendőrséget.