Segélykiáltást küldött az államnak a Nyugdíjasok Országos Szövetsége

Nehéz időket élünk, és ezt ma minden felelősen gondolkodó politikusnak tisztán kell látnia - kezdi levelét az államnak küldött nyíltlevelét Némethné Jankovics Györgyi a Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) elnöke, aki szerint az idei válságos évben súlyos veszélybe kerültek a többek között időseken, rászorulókon segítő civilek. Kérik, hogy a döntéshozók támogassák azokat, akik sokszor az állam és az önkormányzatok helyett segítik az embereket.
Szabó Dániel, 2020. december 13. vasárnap, 10:23
Fotó: Getty Images

Olyan helyzetben vannak az emberek és a kormányok is, amelyre nem volt példa a közelmúlt történelmében, így a gondok kezelésére sincsenek bejáratott, alkalmazásra kész minták, példák. A döntéshozóknak kell kitalálni, és felelősen eldönteni, melyik a helyes út a kilábalásra, a problémák megoldására - írja Némethné Jankovics Györgyi, aki szerint bár a gazdasági élet szereplőin és az embereken valamennyire próbált segíteni a kormány és az állam, de a kormányzati felelősség nem jutott el még a közhasznú szerveződésekhez.

Az államtól, az önkormányzattól átvállalt feladataikat sok esetben bármilyen ellenszolgáltatás nélkül végző szervezetek, az önkéntesek pontosan azokon a helyeken segítenek a legnagyobb probléma van: a végeken, az egyes embereknél, az egyedül élőknél, a magányosoknál, a szegénységben élőknél, vagy például a demenciával küzdő időseknél. A feladatok fontossága a sok rászoruló nyugdíjas, család és szegény állampolgár miatt ezeket el kell végezni, de egyre lehetetlenebb küldetés a jelenlegi időszakban. A NYOSZ elnöke szerint az "adományozó kedv, lehetőség beszűkült, hiszen az adományozók saját gondjaikkal vannak elfoglalva. Állami - normatív - támogatással pedig nem szokás nálunk civileket elismerni."

"Kérjük, segítsenek! Ennek egy lehetséges - általunk javasolt - módja: kapjanak működési támogatást azon (közhasznú) civil szervezetek (például az előző évi közhasznú bevételeik 10-20 százalékának megfelelő összegben), amelyek önkéntesei például a helyi önkormányzatok ajánlásai szerint tevékenységük alapján erre méltóak. Ezzel a támogatással nem csak a civil szféra érezné elismerve önkéntes munkáját, hanem a bajbajutottak megsegítésének civil feltételei is kedvezőbbekké válnának" - zárja levelét a szakember.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2020.12.13 21:52

Az jogos, hogy a megélhetési nehézséggel küzdőket segíteni kell. Különösen azokat, akik életkoruk miatt kerültek ebbe a helyzetbe. Azt viszont nem értem, hogy mi köze van ennek a nyugdíj megállapításához, de különösen a nyugdíj havi összegéhez. Talán inkább a jövedelemre, a vagyoni helyzetre kellene figyelni. Az irgalmasság és a könyöradományok helyett is célszerűbb volna arra törekedni, hogy mindenki, aki rászorul, észszerű intézményes szociális védelemben részesüljön. Garantáltan olcsóbb volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.12.13 20:08

@europeer: Igen, beszéltük már erről. Tartom, hogy elfogadhatatlan szemétség volt a nyugdíjplafon eltörlése, anélkül, hogy a még törvény szerint limitált befizetéseket szintre hozták volna, minden jövedelem adat rendelkezésre áll. ** az általános kisnyugdíjasról, aki csak drága termékekkel a kosarában sajnáltatja magát.** Az a nyugdíjas, aki 10 éve még úgy érezte, hogy jó a nyugdíja, annak is szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy leszakadt a munkabérek emelkedésétől is, az új nyugdíjasok nyugdíjától is, az infláció sem érte dolgozik (tudom az minimális, csak ez a boltokban nem így néz ki), és az általános nyugdíjas csúszik lefele. Aki emiatt sajnáltatja magát, az jogosan teszi, akkor is, ha még most egy jó sajtot is a kosarába tud tenni. És, igen, támogatnám, hogy a nyugdíj emelést az átlag nyugdíj alapján adják, és a leendő 13. havi nyugdíjat is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.12.13 19:16

@europeer: **ingyen laptop nyugdíjasoknak 2020**. Nevetséges. Ha nincs internetje, mert nincs hozzáférés, annak mi pluszt ad a laptop? Ez nem a rászorulók támogatása. És közben nyírják a ténylegesen a rászorulókat segítő szervezetek. Nem érted? Ja, elég hülye linket vágtál be, nem derül ki belőle, hogy Szeged miért is hátrányos helyzetű település, de ezt lehet, hogy csak én nem találtam meg. De mit segít egy laptop egy emberen, aki napi segítségre szorulna, de azt nem kaphatja meg? Ja, az interneten találhat gondozót napi tízezerért, csak azt nem tudja megfizetni? Ez az idősek segítése, vagy egy jó üzlet annak, aki a laptopokat szállítja?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.12.13 18:36

@Elhetetlen: Mi már erről beszéltünk itt korábban.
Előbb írtam, nem a tényleg kisnyugdíjasról van szó, hanem az általános kisnyugdíjasról, aki csak drága termékekkel a kosarában sajnáltatja magát.
Arról is beszélünk mindig, hosszú évek óta, hogy aljas a rendszer, mert úgy emelik a nyugdíjat hogy a tényleg kisnyugdíjas jóval kisebb emelést kap mint a csúcs 2 millás.
Ezt még Havas is kifogásolja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.12.13 18:31

Hihetetlen, de igaz: a magyar nyugdíjasokat kényeztetik el leginkább
https://www.portfolio.hu/befektetes/20180923/hihetetlen-de-igaz-a-magyar-nyugdijasokat-kenyeztetik-el-leginkabb-298650
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html