A nyugdíjcélú termékek célja a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megteremtése, így elsősorban a felhalmozási, megtakarítási oldalon kell ezen termékeknek erősnek lenniük. Ugyanakkor a többi hasonló célú terméktől épp a váratlan helyzetek, tragédiák enyhítését szolgáló biztosítási fedezet különbözteti meg, épp ezért Zolnay Judit, az Aviva Életbiztosító értékesítési és marketing-vezérigazgatóhelyettese szerint egy nyugdíjcélú unit-linked megoldás, amely mind a megtakarítási, mind pedig a biztosítási elemet tartalmazza, része kell hogy legyen egy több lábon álló öngondoskodási programnak.
Juhos András, az Uniqa Biztosító személybiztosításokért felelős igazgatósági tagja szerint a társaság unit-linked szerződéseihez kötött kiegészítő biztosítások aránya 20 százalék felett van.

Gaál Csaba, a CIG Pannónia Életbiztosító vezérigazgatója szerint amikor öngondoskodásról beszélünk, akkor arról az eshetőségről sem szabad megfeledkezni, hogy mi történik akkor, ha egy váratlan esemény következtében korábban kell nyugdíjba mennie valakinek (pl. rokkantsági nyugdíj), s így a nyugdíjas évekre szánt összegnek korábban kell rendelkezésre állnia. E célból − a családról vagy rokkantság esetén önmagunkról való gondoskodás okán − kockázati típusú biztosítást is érdemes beemelni a megtakarítási portfólióba.

A K&H Biztosítónál az ügyfél választhat olyan konstrukciót, amelybe beépítve szerepelnek váratlan helyzetekre kidolgozott kockázati elemek, de opcionálisan választhat olyan konstrukciót is, amelybe egyéni igényei szerint emelhet kockázati elemeket. Az ügyfeleknek egyértelműen bemutatjuk, hogyan lehet külön "kezelni" a megtakarítási és a valós kockázati védelmet jelentő életbiztosításokat − mondja Bartha Viktória, az Aegon életbiztosítási vezérigazgató-helyettese.

Az ügyfél meggyőzése nem könnyű. Csata Dénes, a Signal Biztosító vezérigazgató-helyettese szerint az ügyfelek gyakran a kockázati fedezetek díját egyoldalúan, megtérülést csökkentő tételként értelmezik, és nem érzik szükségesnek a biztosítási oldal gondos kialakítását. Mivel az ügyfél a megtérülést helyezi előtérbe, a biztosítási közvetítő sem erőlteti a biztosítási oldalt, hiszen éppen neki kell az éves egyenlegértesítő kiküldése után az "ügyfél színe elé kell járulnia" és elmagyaráznia, miért nem az elvárt módon gyarapodott a befektetés értéke. Az ING Biztosító a fenti dilemma feloldása céljából vezette be néhány évvel ezelőtt Kronosz nevű termékét, amely egyrészt vonzó befektetési lehetőséget nyújt euróban, másrészt a befizetett összegre garanciát vállal, és emellett olyan biztosítási védelmet is nyújt, hogy egy váratlan tragédia esetén a kedvezményezettek mindenképpen megkapják azt az összeget, ami a tartam végén a befizetésekből összegyűlt volna − emlékeztet Kovács Zsolt vezérigazgató.

A Generalinál minden megtakarítási termék esetében 10 egészség és baleset kockázat közül választhat a szerződő biztosított, s a nyugdíjprogram esetében speciálisan nyugdíj célra kialakított kockázati védelmi csomagot is ajánlanak. A Groupama Garancia Biztosító Garancia Nyugdíjkiegészítő Programjában az ügyfelek a rugalmasan választható megtakarítási időszak mellé életbiztosítási, illetve igény szerint kiegészítő kockázati védelmet is választhatnak.