A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Már négy magánnyugdíjpénztár kérte részben vissza az Államadósság Kezelő Központtól (ÁKK) a tb-rendszerbe visszalépett tagoknak járó reálhozamot és tagdíjkiegészítést − tudtuk meg Borbély László Andrástól, az ÁKK általános vezérigazgató-helyettesétől. Az ÁKK tízmilliárd forint körüli összeget utalt a kasszáknak − a teljes várható összeg 260 milliárd forintra tehető. A visszaigénylők között van például a Honvéd, a Postás és az Évgyűrűk. A Honvédnál − mondták el lapunk érdeklődésére a pénztárnál − ötezer fő számára július 19-én megindulnak a kifizetések.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) viszont − amint az ÁKK hétfői tájékoztatása alapján tudomást szerzett a visszaigénylésekről − levélben szólította fel a pénztárakat, hogy juttassák el hozzá az előírt ismételt ellenőrzés lezárásáról a jelentést és a beszámolót. A pénztáraknál  továbbra is gondot jelent azonban, hogy mostanra sem sikerült kibogozni a tagdíj-kiegészítések összegét minden átlépőnél. Ezeket ugyanis korábban nem kellett külön nyilvántartani, csak az egyéni számla végösszegében szerepeltek.

Ballai Zsuzsa, a Honvéd gazdasági igazgatóhelyettese elmondta: e probléma miatt náluk is szakaszolni kellett a kifizetést. A Honvéd három lépcsőben akarja végrehajtani a visszaigénylést, aminek során a problémás esetek maradnak a végére, mert az "adattisztítás" nagyon időigényes.

Úgy tűnik, az ÁKK kérése ellenére (Napi Gazdaság, 2011. július 6.) csak a kisebb pénztárak szakaszolják a kifizetéseket, amiben − állították több kasszánál is − jelentős szerepe van annak a felügyeleti határozatnak, amely ismételt ellenőrzést írt elő.

Az egy összegű visszaigénylés - a határozat szövegének összefüggésében - pusztán azt jelenti, hogy a visszaigénylés nem tagonkénti, tételes kimutatás alapján történik. A felügyeleti határozatból tehát nem következik az, hogy a visszaigénylés ne történhetne több ütemben − nyomatékosította Binder István, a PSZÁF szóvivője. Binder hangsúlyozta az ellenőrzések fontosságát is, kijelentve: ez sem hátráltathatja a kifizetéseket. Ennek némiképp ellentmond viszont az előbb említett, a teljes ellenőrzési jelentést egy napon belül kérő felügyeleti levél.