Ideiglenes intézkedésként felügyeleti biztost rendelt ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Első Országos Iparszövetségi Nyugdíjpénztárhoz. A piacfelügyeleti intézkedés oka, hogy a nyugdíjpénztárnál a működésére vonatkozó veszélyhelyzet alakult ki.

Az MNB vizsgálatának eddigi adatai szerint a pénztárnál nem megfelelőek az intézmény irányítási és ellenőrzési kontrolljai, elégtelenek a pénztári működés egyes alapvető tárgyi és személyi feltételei. A jegybank emellett az ügyfélszolgálat működésével kapcsolatban is súlyos hiányosságot állapított meg, illetve jelentős informatikai biztonsági kockázatokat is azonosított.

Az ideiglenes intézkedés a nyugdíjpénztárnál jelenleg folyamatban lévő jegybanki ellenőrzés lezárásáig, de legföljebb négy hónapig marad érvényben. A felügyeleti biztosi teendőket jogszabályi előírás alapján a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Kft. látja el, a biztos teljes jogkörrel átveszi az igazgatótanács tagjainak jogait és kötelezettségeit.

A jegybanki intézkedés semmilyen módon nem érinti az Első Országos Iparszövetségi Nyugdíjpénztárnak a tagjaival szemben fennálló kötelezettségeit. A pénztár taglétszáma a teljes önkéntes nyugdíjpénztári szektor mindössze mintegy 0,004 százaléka, így annak nincs hatása a piac egészét tekintve.