Hihetetlen akcióba kezdtek a nyugdíjpénztáraknál

Készpénz, ajándékutalvány, ajándék biztosítás, nyeremények és olcsóbb hitel - az idén is számos nyugdíjpénztár akciózik, hogy bátorítsa az öngondoskodást.
Herman Bernadett, 2019. október 30. szerda, 07:08
Fotó: Unsplash

Olcsóbb személyi kölcsön, ajándékutalvány, tablet vagy kedvezmény a Babaváró hitelből - széles skálán mozognak azok a nyugdíjpénztári akciók, amelyekkel még intenzívebb öngondoskodásra buzdítanak az önkéntes nyugdíjpénztárak. A kasszákba befolyó tagdíjbefizetések után eleve vissza lehet igényelni 20 százalékot, maximum évi 150 ezer forintot a személyi jövedelemadóból, de az intézmények ezen felül további akciókkal bátorítják a tagokat. Erre szükség is van, hiszen a legtöbben sokkal kevesebbet tesznek félre, mint amennyi kellene ahhoz, hogy nyugdíjasként ne kelljen majd nélkülözniük.

Instant ajándékok

Az intézmények maguk is szeretnék, ha többet fizetnének a tagok. A cafetéria-rendszer idei módosítása ugyanis jócskán visszavetette a munkáltatói befizetéseket. A pénztárak pedig a frissen befolyó tagdíjakból élnek, a működésükre jellemzően csak abból vonhatnak el egy kisebb összeget. Az egyik leggyakoribb kedvezmény az ajándékutalvány vagy a készpénz. A Budapest Nyugdíjpénztárnál azok a tagok, akik október 1. és december 31. között növelik a befizetéseiket 50 ezer forintonként kapnak egy ezer forintos utalványt, amit a DM-ben, a Libriben vagy pedig az eMagnál válthatnak be.

Az Allianznál is a befizetések összegétől függ az ajándék értéke. A biztosító kockázati élet- és balesetbiztosítást ad azoknak a tagoknak, akik legalább ezer forinttal emelik a havi befizetésüket. Minden ezer forintnyi emelés után jár egy halál esetén 200 ezer, baleseti halálnál 600 ezer, baleseti rokkantságnál pedig maximum 400 ezer forintot fizető biztosítás. Vagyis aki 10 ezer forinttal növeli a havi befizetését, halál esetén 2 milliós, baleseti halál esetén 6 milliós biztosítást kap ajándékba.

Készpénz és olcsó hitel

A bankcsoportokhoz tartozó kasszák mi mást adhatnának a tagjaiknak, mint pénzt vagy hitelt. Az Erste Nyugdíjpénztárnál több akció is van, mindegyik a bankcsoporthoz köthető. Az úgynevezett Erste Family programban résztvevő belépők 10 ezer forintot kapnak ajándékba, ha regisztrálnak az elektronikus iratküldés szolgáltatásra és csoportos beszedéssel fizetik be a minimum 7 ezer forintos havi tagdíjat.

Az elektronikus iratküldés, a csoportos beszedési megbízás és a minimum havi 7 ezer forintos tagdíj a feltétele egy másik akciónak is, amely a Babaváró hitelhez kapcsolódik. A fiatal párok 10 ezer forintnyi jóváírást kapnak, ha az államilag támogatott hitel mellé a nyugdíjpénztárba is belépnek. Az osztrák bankcsoport 200 éves évfordulóját a pénztárnál is megünneplik, az első 200 október 15. után belépő új tag, aki évente minimum 200 ezer forintos tagdíj befizetését vállalja csoportos beszedéssel és elektronikus iratküldéssel, két hónapon át napi 200 forintos jóváírást kap a számlájára.

Az OTP-nél a személyi hitel kamatából adnak kedvezményt a pénztártagoknak. Azok, akiknek már legalább 10 éves a tagságuk, az egyenlegük 50 százalékát fedezetként felajánlva kaphatnak olcsó hitelt. A kölcsön feltételei viszont lényegesen rosszabbak, mint amit a privátbanki klienseknek szoktak adni értékpapír-fedezet mellett a bankok.

A hűség jutalma

A Prémium önkéntes nyugdíjpénztár azokat díjazza, akik hosszútávon is hajlandóak elköteleződni. Az akciójukba akár már havi ezer forintos (de maximum 25 ezer forintos) tagdíjjal is be lehet szállni, vállalni kell azonban, hogy ezt évente növeli a pénztártag 25, 50 vagy 100 százalékkal. Ha 2023-ig sikerül teljesítenie a tagnak a növekvő befizetéseket, akkor az első évben vállalt havi tagdíja háromszorosát kaphatja meg bónuszként.

A nyereményjátékok sem koptak még ki az ösztönzők közül. Az Allianznál tabletet nyerhet az, aki regisztrál az elektronikus számlázási rendszerbe. Az Aranykornál kétéjszakás wellness-pihenést nyerhetnek egy bizonyos összegű, negyedévenként 22 350 forintos tagdíjbefizetés fölött a tagok. Vannak pénztárak, amelyek azokat a tagokat is díjazzák, akik új belépőket hoznak, persze csak akkor, ha ezek az új tagok aktívan befizetnek a számláikra. Az Aranykor 5 ezer, az Allianz 4 ezer forintos ajándékutalvánnyal hálálja meg a toborzást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2019.10.30 09:30

Az önkéntes kölcsönös pénztárakról, köztük a nyugdíjpénztárról szóló törvény hamarosan betölti 26. életévét. Az eltelt alig több mint negyedszázad alatt közel 550 módosítással sikerült az eredetileg elsődlegesen a tagok érdekeit szolgáló intézményrendszert alaposan átalakítani, pénzügyi multivá formálni. Az önsegélyező pénztárak gyakorlatilag értelmetlenné váltak, az egészségpénztárakkal kapcsolatos költségek majdnem annulálják az adókedvezményeket, szolgáltatásaik ugyan hangzatosak, valódi segítséget azonban nagyon sokszor nem nyújtanak. Igaz volt néhány olyan módosítás is, amely a megtakarítások valódi védelmét szolgálta. Nem hiszem, hogy a törvényi szabályozásnak megfelelően napjainkban bármelyik pénztártag a pénztár tulajdonosának érezné magát. Jellemzőbb a kiszolgáltatott ügyfélstátusz érzete, különösen a pénzmosási és egyéb értelmetlen állami adminisztratív kötelezettségek miatt. Ráadásul a pénztári megtakarítás olyan pénzügyiszolgáltatási forma, amely a tagsági viszony szolgáltatási jogosultság nélkül történő megszüntetése a befizetett tagdíjakat újra adóztatja, azok költségként nem ismerhetők el, mi több: az egyébként saját befizetések alapján járó pénztári szolgáltatások a munkajogi kártérítés összegét is csökkenthetik. Az induló adókedvezmények, kedvező munkáltatói támogatási lehetőségek mára ködbe vesztek. A nyugdíjpénztárak esetében a tagi kölcsön, a tagi lekötés sok esetben jelentősen nehezített, vagy nincs is rá lehetőség. Érthető, hogy a pénztárak rákényszerülnek a mézesmadzag, üveggyöngy, tüzesvíz marketingre. Sokkal ösztönzőbb lenne, ha a szolgáltatások törvényi feltételei válnának ember közelibbé. Nagyon sokat segítene, ha pl. a nyugdíjpénztáraknál nem az öregségi nyugdíjkorhatár lenne a szolgáltatás alapvető megnyílási feltétele, hanem elsődlegesen a tagsági viszony időtartama, esetlegesen az egyéni számla összege. Ez már tízéves tagság esetén is adómentes havi járadékszolgáltatást jelenthetne, nem pedig háromévenkénti pénzfelvételi lehetőséget, mint a jelenlegi szabályozás. A belátható előny, a kockázatokkal szembeni tényleges védelem, a hosszútávú törvényi stabilitás tehetné igazán népszerűbbé ezt az intézményrendszert.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2019.10.30 09:20

A feleségem és én májusban toltuk be a 750-750 ezret. Újabb pénz a párnacihában és januárban be vele. Úgy tűnik a jövő év is jó lesz. UK marad az EU-ban, mindenki boldog lesz, a pénzpiacok meg főleg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.10.30 08:57

Jut eszembe, az ez évi 750 ezret még nem fizettem be...
Kicsit elszámoltam magam, vártam, hogy jön-e beharangozott a lejtmenet. Azt gondoltam, hogy völgyben befizetni jelentős nyereséggel járhat.
Csakhogy nem volt völgy...
Ha év elején befizetem, akkor már lenne rajta 8-10% hozam.
Mindegy, a 150 ezer forint adókedvezményt így is megkapom, de azt a 65-75 ezret sajnálom... :-(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html