Nyugdíjpénztárak: a reálhozam várhatóan magasabb lesz a vártnál

A PSZÁF szerint a reálhozammal kapcsolatos nézeteltérések rendezését először a pénztáraknál kell megkísérelni, ha pedig a volt tag a vita eredményét nem fogadja el, bírósághoz fordulhat. A pénztárak azonban a felügyelet szerint nem érdekeltek abban, hogy a valós igényeket elutasítsák.
MTI-Eco, 2011. június 25. szombat, 10:30
Fotó: Napi.hu

Annak a magán-nyugdíjpénztári tagnak, aki nem nyilatkozott a pénztárban maradási szándékáról, 2011. március 1-jével megszűnt a tagsági jogviszonya, és automatikusan visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe, így a felek között már nem áll fenn tagsági jogviszony. A reálhozam mértékével kapcsolatos vita tehát elszámolási jellegű - mutat rá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tájékoztatója.

Erre kell figyelni vita esetén

Először a pénztárnál kell megkísérelnie az elszámolással kapcsolatos nézeteltérés rendezését. Ezért fontos, hogy az elszámolásokat tartalmazó iratokat, illetve a számlaértesítőket a volt tagok megőrizzék, mert ezek az iratok képezik alapját az elszámolási különbségek tisztázásának. Ezek közül a számlaértesítő a legfontosabb, mert a volt pénztártag ebben a dokumentumban kap pontos információkat az egyéni számlájáról és az őt megillető tagi kifizetés (hozamgarantált tőke feletti összeg, tagdíj-kiegészítés) összegéről. Ha az elszámolási vita eredményét a volt tag nem fogadja el, bírósághoz fordulhat igényének érvényesítése érdekében.

A pénztár minden körülmények között gondosan köteles eljárni, ezért akár a volt tag javára, akár terhére tévedett, meg kell állapítania a jogszabálynak megfelelő pontos összeget. Mivel a pénztár jogszabályban rögzített képletet alkalmaz, az eltérés a képletbe bevitt adatok pontatlanságából eredhet, amelynek javítását - ha valóban pontatlanul történt a rögzítés - a pénztár tudja elvégezni. Fontos tudni, hogy a pénztár nem érdekelt abban, hogy a valós igényeket elutasítsa, mert a tagi követelések értékét már átutalta a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak (NYAA). A pénztár tehát már nem az általa kezelt, hanem az alapnál lévő pénzről dönt, de mivel prudens (gondos, körültekintő) módon jár el, nem dönthet megalapozatlan igény esetén a volt tag javára.

Augusztus végéig teljesítik a kifizetéseket

A reálhozamot az áprilisi inflációs adatok figyelembevételével, május 31-i fordulónappal számítják ki a kasszák, és a tagi járandóságokat július 20-ig igényelhetik vissza a NYAA-tól. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nek 2 napon belül kell megindítania a transzfereket, a pénztáraknak ezt követően 8 napjuk van arra, hogy a járandóságot a tagoknak kiutalják.

A pénztáraknak a tagi kifizetéseket - a tag nyilatkozatának megfelelően - a visszaigényelt összeg jóváírását követő 8 munkanapon belül, de legkésőbb 2011. augusztus 31-ig kell teljesíteniük. Vagyis, a volt magán-nyugdíjpénztári tagok legkésőbb 2011. augusztus végéig számíthatnak a kifizetésekre.

Magasabb lehet a reálhozam a vártnál

A reálhozam várhatóan magasabb lesz a korábban kommunikáltnál, átlagosan 7 százalék. Az 1998-ban belépett átlagos jövedelmű pénztártagoknak átlagosan egymillió forintos egyenlege van, ők átlagosan 8-9 százalékos reálhozamra számíthatnak. Negatív hozamot a pénztártagok 20 százaléka várhat, legnagyobb számban a 2006-2008-ban - a pénzügyi válság előtt - belépettek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

GELI, 2011.06.29 21:40

@pro libertate: nana. azért azt a mérleg-dolgot amit írtam, rajzold fel magadnak (vöröscsillag nélkül!) viszont a jövőbeni bevételhiány egy részét kompenzálja, hogy nem a manyup-ba megy a járulék egy része, hanem államiba. Ez persze nem lesz elég, ha a demográfiai adatokat nézzük. Olvastam ma a tervezetet itt, a nyugdíjrendszer egyéníszámlásításáról... olvasd el, jajgatni fogsz.
ettől függetlenül a meglévő nyugdíjak (rendes öregségi nyugdíj!) nyirbálása öngyilkosság lenne politikailag. (gazdaságilag se lenne jó) az adóemelés meg megint a víziód csupán...én arra gondolok, ha az ígért egymillió munkahelyből egy 5-600ezer összejön, akkor nő a befizetők száma...így is növelhető a bevétel... tudod, vén zsidó is megmondta: jobb fiam a sűrű fillér, mint a ritka forint...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.06.29 21:01

@GELI:
Nahát! Ha felhívják rá a figyelmed, észleled a különbséget?
Egyébként így van: más költségvetési forrásokból, adóból-járulékból vagy hitelből.
Egyetértünk.
Tehát az, hogy a nyugdíjmegtakarításokat hiteltörlesztésre fordítjuk, később adó/járulék-emeléshez vagy eladósodáshoz vezet.
Vagy a nyugdíj-kiadások csökkentéséhez...
Igaz, ez már egy másik kormány problémája lesz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.06.29 11:58

@pro libertate: hogy lelki békét helyreálljon, módosítom a feltett kérdést, te kis szőrszálhasogató :) tehát: Hogy miből fizetik ki a nyugdíjak azon részét majd, amit a manyup fizetett volna az állam helyett?? Hát amiből eddig is fizették a beszedett járulékok és a kifizetett nyugdíjak közti különbséget: más költségvetési tételekből :)
így jobb??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.06.28 23:03

@GELI:
Úgy tűnik, én ezt írtam: "senki sem tudja, hogy miből fogja kifizetni az állam azt a nyugdíj-részt, amire a manyup-vagyon szolgált volna fedezetül".
Te ezt így fordítod le magadnak: "hogy miből fizeti ki a nyugdíjakat???"
Ugye látod, milyen értetlen vagy? Mondjuk, azon sem lepődnék meg, ha nem látnád...
Egyszerűen alkalmatlan vagy bármiféle párbeszédre. Végül is mindegy, hogy mentálisan vagy gátolt, vagy akarattal érted félre, az eredmény ugyanaz: azt adod mások szájába, amivel vitatkozni szeretnél.
Nem akarlak megijeszteni, de ez már nem egyszerűen a hozzáértés hiánya.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.06.28 13:56

@pro libertate: hogy miből fizeti ki a nyugdíjakat??? hát szépöcsém abból, amiből eddig!!! az egyetlen igaz szavad az, hogy ha pár év múlva belép a manyup a kifizetésekbe, akkor az államnak idővel csökkent volna a "nyugdíjfizetési terhe" ... oszt jónapot :) /tetszik, hogy folyton viktort idézel" :) idézz inkább fletót, meg szanyitibit/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html