Nyugdíjpénztári hozamok: közeledik az igazság pillanata

Számottevően nőtt az egyedi magánnyugdíjpénztári teljesítmények szórása az előző évekhez képest. A Stabilitás Pénztárszövetség tagjainál a hozamok 5,08 százalék és 34,18 százalék között alakultak.
B. Varga Judit, 2010. március 2. kedd, 15:29
Fotó:

A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) márciusra ígéri, hogy közzéteszi a magánnyugdíjpénztárak összehasonlítható - és a saját irányadó hozamrátával is összevethető - hozamadatait. A szektor 96 százalékát lefedő Stabilitás Pénztárszövetség már nyilvánosságra hozta tagkasszáinak mutatóit. Az elért hozamok így áttekinthetők, bár ezzel egyelőre csak részlegesen ítélhető meg a vagyonkezelők teljesítménye.

Arról ugyanis nincs információ, hogy a portfólió összetétele alapján az elérhetőhöz képest mit tudtak kihozni a társaságok. A leggyakrabban használt benchmarkok közül az állampapírindex (MAXC) 2009-ben 14,12 százalékos, míg a BUX 73,4 százalékos hozamot tett volna lehetővé. A Stabilitás tagjainál a hozamok 5,08 százalék és 34,18 százalék között szóródtak.

A 2009. évi magánnyugdíjpénztári teljesítményeket értékelve a Stabilitás jelezte, hogy tavaly a hozzá csatlakozott magánnyugdíjpénztárak vagyonának piaci értéke 39,6 százalékos növekedés mellett 1783,5 milliárd forintról 2489,8 milliárd forintra emelkedett. Ebből 2009. év végén a magánnyugdíjpénztári fedezeti tartalék összesített értéke 2379,4 milliárd forint volt. Ebben a legkevésbé kockázatos klasszikus portfólió nem érte el a két százalékos arányt. A kiegyensúlyozott kategóriába a vagyon nem egészen ötöde került, míg a legtöbb részvénnyel feltöltött növekedési 78,6 százalékot tett ki. Ez nagyjából mutatja a tagság kor szerinti összetételét is, hiszen nagyon kevesen módosítottak a számukra előírt portfólión.

A magánnyugdíjpénztári választható portfóliós rendszerben a klasszikus portfólió 12,11 százalék, a kiegyensúlyozott portfólió 17,75 százalék, a növekedési portfólió 25,95 százalék vagyonnal súlyozott átlaghozamot ért el a múlt évben.

Tény, hogy az egyedi magánnyugdíjpénztári teljesítmények szórása számottevően növekedett az előző évekhez képest. Ehhez a Stabilitás szerint nagymértékben hozzájárult a magánnyugdíjpénztári portfóliók befektetési limiteinek teljesítésére vonatkozó 2009. június 30-i határidő eltolása. (A válság miatt lehetővé tették a kasszáknak, hogy az előírt részvényfeltöltési szintet később teljesítsék.)

Mint a szövetség elemzésében rögzítik: sajnos a magánnyugdíjpénztári befektetések kapcsán kialakuló "kincstári pesszimizmustól" támogatva a kedvező eredmények ellenére sem használták ki teljes mértékben a nyugdíjpénztárak befektetési lehetőségeiket. Emellett úgy vélik, a nyugdíjpénztáraknak mindenekelőtt a pénztártagok érdekében kell eljárnia, ezért kívánatos lenne a nemzetközi tőketranszfer, diverzifikáció további szélesítése, mivel azzal lehetővé válna, hogy a pénztártagok ne legyenek kiszolgáltatva a hazai gazdaság teljesítményének, részesülhessenek a jobban prosperáló gazdaságok, pénz- és tőkepiacok hozamából.

HOZZÁSZÓLÁSOK