Úgy sem tesz félre nyugdíjas éveire az aktív korú magyar lakosság 75 százaléka, hogy a különböző megtakarítások révén akár az éves befizetés 20 százalékának megfelelő összeget megkaphatják adójóváírásként az emberek. A Bankmonitor szakértői összeszedték a 4 leggyakoribb ellenérvet a nyugdíj célú befektetésekkel szemben. Annyit mindenképpen el kell mondani, hogy ezek közül nem mindegyik állja meg a helyét.

A nyugdíj-megtakarítások többségükben azért kedvező konstrukciók, mert állami támogatás is kapcsolódik hozzájuk: jellemzően az éves befizetés 20 százalékát fizetik ki adójóváírásként. A megtakarítás célhoz kötött, hiszen nyugdíjas éveinkre spórolhatunk vele, ugyanakkor ez a cél nagyon fontos: a jelenlegi helyzetben ugyanis az állami nyugdíjak összege messze elmarad a fizetésektől. Abban pedig mindenki egyetért, hogy a kimaradó összeget valamiből pótolni kell - írja az ingyenes pénzügyi tanácsadó oldal az elemzésében.

A leggyakrabban tévhitek miatt nem spórolnak a magyarok, amelyeket sorra megcáfoltak az összesítés készítői.

  • 1. "Nem fogom megérni a nyugdíjas kort": ez azért nem igaz, mert a születéskor várható átlagos élettartam alakulása az 1980-ban születettek esetében 69,02 év, míg a 2000-eseknél már 71,33 év. A 2019-ben születettek esetében a férfiak várható átlagos élettartama 72,86 , míg nők esetében 79,33 év. Másrészt, ha valaki tényleg meghalna, akkor az örökösök ugyanolyan módon hozzáférhetnek az egyenleghez, mint az elhunyt többi vagyonához. Önkéntes nyugdíjpénztár és nyugdíjbiztosítás esetén megjelölhető halál eseti kedvezményezett is, ők a nem várt tragédia bekövetkeztekor hagyatéki eljárás nélkül is megkaphatják az összeget.
  • 2. "Az állam elveheti a befizetett pénzem, ahogy azt a magánnyugdíjpénztárak esetében megtette": most erre nincs lehetőség, akkor ugyanis kötelező volt az állami ellátás helyett a privát szolgáltatókhoz menni, most viszont ez önkéntes, az állami befizetésen túli összeg. Olyan lenne ez, mintha a bankbetéteket államosítanák.
  • 3. "Nincs annyi jövedelmem, hogy félre tudjak tenni havonta": bár van olyan élethelyzet, amikor nincs esély spórolni, de akármilyen kisösszeggel érdemes megkezdeni a takarékoskodást, valamint a megtakarítás szüneteltethető.
  • 4. "Nincs olyan jövedelmem, ami után adójóváírást kaphatnék": a katás adózású, vagy egyéni vállalkozó, akkor bizony nem lesz jogosult az állami támogatásra, azt ugyanis a személyi jövedelemadóból (szja) lehet visszaigényelni. Viszont ez bárkinél változhat a jövőben, ami miatt jogosultak lehetünk az állami támogatásra. "Sőt ha nyugdíjbiztosítást választunk, akkor akár most is kihasználhatjuk az adójóváírás előnyét. Mivel a kedvezményezett és a szerződő személye eltérhet, ezért - amennyiben a szerződő megfelelő nagyságú személyi jövedelemadót fizet - egy katás adózású is részesülhet az állami támogatásokból kedvezményezettként."