Nyugdíjtartalékok: megcáfolták a tévhiteket

Jelenleg az aktív lakosságnak csupán 20-25 százaléka tesz félre idősebb éveire, a többi ember ezt vagy nem engedheti meg magának, vagy egyszerűen félreértések, tévhitek miatt tartja magát távol az öngondoskodástól. A négy leggyakoribb ellenérv, hogy úgy sem éljük meg a nyugdíjaskort, az állam elveszi a megtakarítást, mint tette azt korábban, hogy nincs elég jövedelme hozzá senkinek, vagy nincs adójóváírást eredményező jövedelme a magyaroknak. Most mindegyiket cáfolták.
Szabó Dániel, 2020. augusztus 11. kedd, 06:41
Fotó: Shutterstock

Úgy sem tesz félre nyugdíjas éveire az aktív korú magyar lakosság 75 százaléka, hogy a különböző megtakarítások révén akár az éves befizetés 20 százalékának megfelelő összeget megkaphatják adójóváírásként az emberek. A Bankmonitor szakértői összeszedték a 4 leggyakoribb ellenérvet a nyugdíj célú befektetésekkel szemben. Annyit mindenképpen el kell mondani, hogy ezek közül nem mindegyik állja meg a helyét.

A nyugdíj-megtakarítások többségükben azért kedvező konstrukciók, mert állami támogatás is kapcsolódik hozzájuk: jellemzően az éves befizetés 20 százalékát fizetik ki adójóváírásként. A megtakarítás célhoz kötött, hiszen nyugdíjas éveinkre spórolhatunk vele, ugyanakkor ez a cél nagyon fontos: a jelenlegi helyzetben ugyanis az állami nyugdíjak összege messze elmarad a fizetésektől. Abban pedig mindenki egyetért, hogy a kimaradó összeget valamiből pótolni kell - írja az ingyenes pénzügyi tanácsadó oldal az elemzésében.

A leggyakrabban tévhitek miatt nem spórolnak a magyarok, amelyeket sorra megcáfoltak az összesítés készítői.

  • 1. "Nem fogom megérni a nyugdíjas kort": ez azért nem igaz, mert a születéskor várható átlagos élettartam alakulása az 1980-ban születettek esetében 69,02 év, míg a 2000-eseknél már 71,33 év. A 2019-ben születettek esetében a férfiak várható átlagos élettartama 72,86 , míg nők esetében 79,33 év. Másrészt, ha valaki tényleg meghalna, akkor az örökösök ugyanolyan módon hozzáférhetnek az egyenleghez, mint az elhunyt többi vagyonához. Önkéntes nyugdíjpénztár és nyugdíjbiztosítás esetén megjelölhető halál eseti kedvezményezett is, ők a nem várt tragédia bekövetkeztekor hagyatéki eljárás nélkül is megkaphatják az összeget.
  • 2. "Az állam elveheti a befizetett pénzem, ahogy azt a magánnyugdíjpénztárak esetében megtette": most erre nincs lehetőség, akkor ugyanis kötelező volt az állami ellátás helyett a privát szolgáltatókhoz menni, most viszont ez önkéntes, az állami befizetésen túli összeg. Olyan lenne ez, mintha a bankbetéteket államosítanák.
  • 3. "Nincs annyi jövedelmem, hogy félre tudjak tenni havonta": bár van olyan élethelyzet, amikor nincs esély spórolni, de akármilyen kisösszeggel érdemes megkezdeni a takarékoskodást, valamint a megtakarítás szüneteltethető.
  • 4. "Nincs olyan jövedelmem, ami után adójóváírást kaphatnék": a katás adózású, vagy egyéni vállalkozó, akkor bizony nem lesz jogosult az állami támogatásra, azt ugyanis a személyi jövedelemadóból (szja) lehet visszaigényelni. Viszont ez bárkinél változhat a jövőben, ami miatt jogosultak lehetünk az állami támogatásra. "Sőt ha nyugdíjbiztosítást választunk, akkor akár most is kihasználhatjuk az adójóváírás előnyét. Mivel a kedvezményezett és a szerződő személye eltérhet, ezért - amennyiben a szerződő megfelelő nagyságú személyi jövedelemadót fizet - egy katás adózású is részesülhet az állami támogatásokból kedvezményezettként."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2020.08.11 16:53

@fifibacsi: Az állam aztán tett az öngondoskodásért:
- ellopta az mnyp-pénzeket!
- lenullázta a kamatokat!
- kisemmizi a neren kívülieket!

gerinctelen fidesznyikek

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fifibacsi, 2020.08.11 15:33

A csapból is az öngondoskodás szükségessége folyik, de a magyar mentalitás nagy ívben tesz rá. Mindenkinek szíve joga, nem is ez a baj, hanem az, hogy az állam majd humánus alapon életben akarja tartani az éhen halókat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kissiu, 2020.08.11 13:45

@MaTar: Azt nem vitatom hogy jó döntés volt maradni. Csak azt villantottam fel, hogy bármikor jöhet egy hasonló vissszautasíthatatlan ajánlat, aminek 1-2-3 millió hiszékenyebb polgár bedől, aztán reklamálhat a sóhivatalban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.08.11 13:18

"várható átlagos élettartam alakulása az 1980-ban születettek esetében 69,02 év, míg a 2000-eseknél már 71,33 év. A 2019-ben születettek esetében a férfiak várható átlagos élettartama 72,86 "
Most férfiaknál 67 év a nyugdíjkorhatár, tehát egy 1980-as a kb. 2 plusz évért kezdjen el megtakarítani. A 2000-es évjáratúnál meg az lesz, hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága miatt addigra felemelik 69 vagy 70 évre a nyugdíjkorhatárt tehát ő sem lesz előbbre.
Nem szól a cikk az inflációról pedig látható, hogy a Covid 19 miatt az államok eladósodnak és ebből kiút pedig a pénz elinflálása lesz. Nem szól arról, hogy az átlagember nem ért a tőzsdéhez, kötvénypiachoz így vagy megbízik egy alapkezelőben aki szépen mindig lecsípi a maga hasznát porfólió kezelés név alatt akár volt haszon akár nem, egy tőzsdei válságnál meg széttárja a kezét, hogy ilyen a piac. Egyszer jó, másszor rossz.
Ha már befektetés akkor TBSZ számla meg önképzés. 5 évente adómentesen ki lehet szállni, de a pénzhez hozzá lehet férni idő előtt is.
De a legnagyobb probléma, hogy az átlagfizetés a közelében nincs a KSH által közölt adathoz és ha kevés a pénz abból nem lehet félre tenni még nyaraláshoz sem nemhogy nyugdíj célra. Nyugdíj célra csak olyan pénzt lehet félretenni ami abszolút nem hiányzik. De amíg jónéhány családnak hitelt kell felvenni a digitális oktatás eszközigényéhez addig ott nyugdíjcélú megtakarításról beszélni nem lehet mert az államkategória.

Az átlagembert nem segíti az állam annyi ajándékpénzzel mint a Mészáros klánt meg a NERtársakat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Denden, 2020.08.11 12:47

A magánnyugdíj pénztár egy szerencsétlen elnevezés volt. Semmi köze nincs az önkéntes nyugdíj megtakarításhoz. Inkább hasonlított az állami nyugdíjpénztárhoz. Ez pedig szerencsétlen PR az önkéntes pénztáraknak.
A cikk lényegében nem cáfolja az alacsony fokú öngondoskodás okát. Ha nincs az embereknek pénze akkor félretenni sem lehet. Azonkívül nagy probléma ezzel a megtakarítással, hogy adó és egyéb büntetés mentesen a teljes összeghez nem lehet nyugdíjas kor előtt hozzáférni. Ha én ilyen megtakarításba fognék nem szeretném megvárni a 65 éves kort mire élvezhetem a hasznát... Egészségpénztári megtakarítást sokkal praktikusabbnak találom, főleg hogy abból is lehet önsegélyezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html