Nyugdíjügy: kik bukták a reálhozamot?

Már most érzékelhető, hogy azok a volt magánnyugdíjpénztári tagok, akik egyetlen fillér reálhozamot sem vehetnek fel, volt pénztárukat hibáztatják. Néhány jól körülhatárolható szituációban pedig egyértelműen a kedvezőtlen piaci mozgások, sőt esetleg maguknak a tagoknak a rossz lépései indokolhatják ezt a szerencsétlen körülményt.
B. Varga Judit, 2011. július 25. hétfő, 16:24
Fotó: Napi.hu

Mint az OTP-nél hangsúlyozták: az egykori tagok kifizetésének mértéke függ többek között a tagsági jogviszony kezdetétől, a befizetett tagdíjak nagyságától, a pénztártag által választott portfolió teljesítményétől vagy a más pénztárból átlépett tagok esetében az átlépés időpontjától és az átlépéskor realizált hozamnyereségtől vagy veszteségtől. Ennek megfelelően általában azok nem részesülnek tagi kifizetésben, akik az utóbbi években, vagy a válság kitöréséhez közeli időpontban lettek pénztári tagok, illetve akiknek csak rövid ideig voltak magánnyugdíjpénztári befizetéseik, vagy akik a pénztári átlépések során veszteséggel zárták tagi időszakukat. Az Aegon szakemberei szerint előfordul, hogy a tag vagyona nagyon alacsony, így a hozam gyakorlatilag a költségekre megy el. Általában elmondható - fejtette ki Pellei Józsfe, a Pannónia vezetője -, hogy azon tagjaink reálhozama alacsonyabb, akik más pénztárból jöttek hozzánk, illetve akik 2008-2009 során léptek át vagy be, mivel a képződött negatív hozamokat ezzel realizálták és a mi hozamunk már nem volt elég ennek pótlására.

A váltások kedvezőtlen hatását mutathatja, hogy az ING Nyugdíjpénztár tájékoztatása szerint a magán ágazatnál a tőkére vetített reálhozam átlagos értéke 14,1 százalék volt azon tagok esetében, akik végig náluk gyűjtötték megtakarításaikat, míg 12 százalékot tett ki a más pénztáraktól átlépetteknél. Visszalépő tagjai számára az ING 49 milliárd forintnyi reálhozamot és 5,6 milliárd forint tagdíj-kiegészítést fizet ki holnaptól.

Azokért viszont, akik most jókora reálhozamhoz juthattak hozzá, már érzékelhetően megindult a harc. Például az ING Biztosító július 1-vel olyan új eszközöket vezetett be, amelyek - az önkéntes nyugdíjpénztári ágazat, mint természetes öngondoskodási lehetőség mellett - segíthetik azon visszalépőket, akik továbbra is szeretnének aktívan gondoskodni időskori jólétükről: Három új eszközalapot indítottak, melyek döntően a nyugdíjpénztári befektetési portfólióknak megfelelő befektetési lehetőségeket tesznek elérhetővé. A társaság szerint a hiánypótló megoldások a biztosító bármely forint alapú termékéhez választhatók, és a nyugdíjpénztári portfóliókhoz hasonlóan különböző időtávhoz különböző kockázatú befektetési csomagokat társítanak. Hangsúlyozzák továbbá, hogy mindhárom eszközalap aktívan menedzselt, ami az ING Vagyonkezelő szakemberei tehát folyamatos elemzések alapján döntenek a befektetések összetételének alakításáról, így a portfóliók úgy "reagálnak" azonnal a piaci eseményekre, hogy az ügyfelek részéről ez külön odafigyelést nem igényel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

aszora, 2011.07.26 09:31

@rakal:
Szerintem a "kezelési költség"-et rögtön levonják a befizetésből, ígya befizetett pénz egy része meg sem jelenik a számlákon.
A hozamot viszont nyilván arra kalkulálják, mert íg ynagyobbnak tűnik :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Veczelin, 2011.07.26 00:07

JA! És még egy!
Miért van az, hogy a bank Alapkezelő árbevétel 2007-ben és 2008-ban 14 milliárd forint fölött volt, a nyugdíjpénztár klasszikus portfoliója augusztustól novemberig 8%-ot esett?
Ezek szerint lett volna mit megajánlani a nyugdíjasoknak is, ameyl jobban teljesít!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Veczelin, 2011.07.26 00:03

Az OTP szakembere felsorolt 5 tényezőt, amely befolyásolja a hozam nagyságát.
Vitatkoznom kell ezzel a felsorolással: gyűjtési idő, befizetés nagysága, portfolió teljesítése.
Nos! A gyűjtési időtől, és a befizetett összeg nagyságától nem függ a hozam!
Előszöris a hozam nem függ sem a tagsági viszony kezdetétől, sem a befizetett tagdíjak nagyságától, mert a hozam egy relatív szám, amely a nyereséget tőkére vetített %-ban fejezi ki! Ez azt jelenti, hogy a hozam egyedüli feltétele a ?tag által választott potfolió teljesítménye.
AZONBAN a portfolió mindegyikét az ALAPKZELŐ állította össze, és azt a tag nem tudta befolyásolni, tehát a tagra nem indokolt hivatkozni! Inkább a bankot kell megkérdezni, hogy miért nem olyan portfoliót állított össze, amelynek nagyobb a teljesítménye?A PÉNZETEK PEDIG ITT VAN:
Nekem azt mondta az ALPKEZELŐ vezető, hogy a rövid távú befektetés 5 év múlva éri utol a befektetett tőkét, és csak a 6. évben várhatunk hozamot. Azaz! A 2008-ban befektetett pénzt a klasszikus portfolióban is csak 2013-ban látjuk egyben! Akkor telik le az 5 év!
Olyan portfoliót pedig nem csináltak, amelynél nem hosszú távú állampapírokba fekteti a pénzt, hanem mondjuk kamatozó kincstárjegybe, amely féléves futamidejű, és ez pontosan jó annak a?tagnak?, aki már 2008-ban, 2009-ben, 20010-ben ki akarja venni a pénzét, mert már elérte a nyugdíjkorhatárt, és letelt a 10 éves gyűjtési időszak. Ilyen portfolió nincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

TomT, 2011.07.25 23:38

Kedves B.Varga Judit!
A szakujságírók,cikkírok miért csak a "sikeres"- viszonylag sok reálhozamot kimutató pénztárakról írnak? Hol vannak az Évgyűrűk (az AXA, etc. )eredményei?
És a vezetőik indoklása?? És a lényeg: hova lett a pénzünk?
Miért nincs 12-13 év után 1,5-2-több milliós befizetésnél rálhozam?
Kérlek ,kérdezd meg őket, és írd meg!
Köszönettel: T.T.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rakal, 2011.07.25 23:37

Vannak más érdekességek is.
Az ING nyilatkozata szerint 14%-os a tőkearányos reálhozam.
Múltkor kaptam tőlük írásos végelszámolást,az a nyilatkozattal szemben nekem 128000 FT-al kevesebbet ír reálhozamként,na jó bukás.
Most nézem az ING honlapon a de facto reálhozamot,megint 50000 FT-al kevesebb,mint a végelszámolási papíron!!!.
A propagandával ellentétben mennyit is buktam?:178000 FT.
Pedig 13 évig keményen fizettem,ennek az egy társaságnak,már csak abban reménykedem,hogy az átutalási költség nem több 10000 FT lesz,még örülhetek,hogy marad reálhozamom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html