Nyugdíjügy: rendkívüli támogatást ad a kormány a tartalékból

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 239,5 millió forint rendkívüli támogatást kap a költségvetés általános tartalékából. A kormányhatározat nem szól a miértről, ám az látható, hogy a pénzt létszámbővítésre fordíthatják, a felveendő mintegy húsz új munkatárs várhatóan a magánpénztári vagyonátadást ellenőrizheti.
Papp Zsolt, 2011. május 19. csütörtök, 11:05
Fotó: Napi.hu

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 239,5 millió forint rendkívüli támogatást kap a költségvetés általános tartalékából - olvasható a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból. A most megítélt támogatás a KEHI eredeti 874,9 millió forintos költségvetésnek a 27 százaléka - vagyis öt hónap alatt kiderült, hogy a szervezett büdzséjén durván alultervezték.

A 240 millió forintos támogatásról szóló kormányhatározat nem szól a miértről - ám az látható, hogy a pénzt létszámfejlesztésekre és beszerzésekre egyaránt fordíthatják. Dologi kiadásokra 134 millió költhet a szervezet, míg bérköltségekre bruttó 92 millió forintot - amely akár 20 fős létszámbővítést is lehetővé tesz a szervezetnél.

A létszámfejlesztés összefügg a magánpénztári nyugdíjak államosításával - ugyanis az erről szóló törvény fölhatalmazza a KEHI-t a pénztárak működésnek ellenőrzésére, vagyonátadási folyamat átvilágítására - sőt az elfogadott jogszabály szerint bármely volt pénztártag egyéni számlájának mozgását is utólag ellenőrizhetik.

A költségvetés általános tartalékát - amely 2011-es költségvetésben már "rendkívüli kormányzati kiadások nevet kapta - 90 milliárd forintnyi összeget különített el az országgyűlés, amely meglehetősem magas tartalék az elmúlt években megszokott 50-60 milliárd forint közötti összeghez képest. A kormány az év első hónapjában nem nyúlt tartalékhoz - ám az elmúlt három hétben már hét milliárd forintot költött belőle - így a tartalékban jelenleg 83,1 milliárd forint van.

HOZZÁSZÓLÁSOK