Sokan azt gondolják, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása, a nyugdíjak biztonságba helyezése csupán egy gazdasági probléma, olyan számítási kérdés, amelyet kockás lapon meg lehet oldani - írta vasárnapi Facebook-bejegyzésében Orbán Viktor. A miniszterelnök úgy fogalmazott: "számomra a nyugdíj ügye sokkal inkább azzal a kérdéssel függ össze, hogy mennyire becsüljük a munkánkat, mennyire becsüljük meg a ledolgozott évek értékét, és miképp oszthatjuk meg a lehető legjobban az időskori ellátás felelősségét az egyén és a közösség között".

Orbán szerint "ahogy Magyarországon oly sok más területen, a nyugdíj világában is a feje tetejéről a talpára kell állítani a dolgokat. A nyugdíj ugyanis mindenekelőtt egy járulékfizetéssel megalapozott ellátás. A nyugdíjcélú befizetésekből nem költhetünk másra, és nyugdíjat nem fizethetünk másból, mint a nyugdíjkasszába beérkező pénzből".

A miniszterlenök leszögezte: "a nyugdíjrendszer működtetése az állam feladata, amit nem háríthat át az üzleti szférára. Az ilyen kísérletek az elmúlt bő évtizedben kudarcot vallottak – nem csak nálunk, hanem a világ minden részén".

"Az egészségügy elképesztő tempóban fejlődik, (..) az új technológiáknak köszönhetően gyakran elmosódik a határ munkaidő és szabadidő között, egyre kevésbé jellemző a munkahely és az otthon szigorú elhatárolása. Át kell gondolnunk, hogy mindez hogyan hat a nyugdíj ügyére. Biztosan meg kell találnunk a módját, hogy stramm, munkaképes, fiatalos emberek ne érezzék úgy, hogy nincs rájuk szükség, és mielőbb nyugdíjba kell menniük. Ha a munka értelmes, felemelő és megfelelő a díjazása is, akkor ez magától is bekövetkezik. Az idősek élet- és munkatapasztalata pedig érték, amelyre rövidesen rá fog eszmélni a gazdaság, rá fognak eszmélni a munkaadók." - áll a bejegyzésben.

Az írás végén Orbán úgy fogalmaz, "a jövő pedig számos olyan lehetőséget tartogat, amelyek segítik Magyarország megújulását a nyugdíj terén is".