Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyi év csaknem 25 százalék után a idén a kkv-k ötöde tervez beruházást a következő egy évben - derül ki a Budapest Bank országosan reprezentatív kutatásából.

Idén a cégek a válaszadó cégek átlagosan 109 millió forintot költenek beruházásra, a tavalyi 102 millió után. Ebben a legaktívabbak - tavalyhoz hasonlóan - idén is a mezőgazdasági cégek. A válaszadók 80 százaléka 4 és 230 millió forint közötti értékben tervez beruházást.

A kisebb összegű ráfordítások főleg elhasználódott berendezés miatt válnak esedékessé, míg a nagyobb összegűek jellemzően a kapacitásbővítéssel állnak összefüggésben. (Bérek és keresetek: ebben Románia és Magyarország vezet.) A vállalkozások 48 százaléka gép vagy berendezés beszerzésébe fogna, amit továbbra is a gépjárművek, haszonjárművek beszerzése, az ingatlanépítés, illetve -felújítás, valamint az informatikai eszközök beszerzése követ.

A beruházások 60 százalékát saját forrásból tervezik finanszírozni a cégek, hitel vagy lízingterméket minden ötödik kkv mérlegel. A terveik szerint a fejlesztéseik 10 százaléka uniós forrásból valósulhat meg.

A felmérés alapján a tavalyi beruházási láz Nyugat-Magyarországon alábbhagyni látszik (20 százalék), a kelet-magyarországi régióban viszont továbbra is 28 százalék a beruházni kívánók aránya. A legnagyobb visszaesés a tavalyihoz képest a nagyobb, 3-15 milliárd forint közötti árbevétellel rendelkező cégeknél mutatkozik, ugyanis a 2016-os tavalyi 40 százalék után idén csupán 25 százalékuk tervez beruházást indítani.