Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapest-Vác-Szob vonalon az eddigi tapasztalatok szerint - a korábbi időszakhoz képest - jelentősen nőtt a jegyet vásárló utasok száma, ezzel együtt nőtt a jegyvásárlásból származó bevétel is a november 5-től - az önkormányzat kérésére - elkezdett fokozott ellenőrzések következtében. Dunakeszi állomáson 7-én 4200 utas váltott jegyet, ami az egy évvel ezelőtti azonos naphoz képest 130 százalékos többletbevételt hozott. Dunakeszi-Gyártelepen 6-án pedig 10 140-en váltottak menetjegyet, ennek köszönhetően a bevétel 106 százalékkal növekedett a tavalyi év azonos napjához viszonyítva. A két állomáson novemberben továbbra is folytatódik az önkormányzattal közös jegyellenőrzés a közterület-felügyelők bevonásával - adta hírül a vasút.

A Dunakeszin felszállók korábban észrevételezték, hogy zsúfoltak a csúcsidőben közlekedő váci vonatok. Az ellenőrzést végzők azt tapasztalták, hogy a legkihasználtabb vonatokon az első három kocsiban még az ülések között is álltak, a vonat végén található kocsikban viszont szabad ülőhelyek voltak. A megoldás érdekében a jegyvizsgálók segítőkészen irányították át a felszállókat a szabad ülőhelyekkel rendelkező kocsikba.

A MÁV-Start Zrt. - elsősorban a budapesti elővárosi vonalakon - folyamatosan végez a vonatok fedélzetén és az állomások peronjain fokozott ellenőrzéseket, a bliccelés kiszűrése és a jogos bevételek beszedése érdekében. Szeptemberben, a Budapest-Vác vonalon végzett ellenőrzési akciósorozat 16 napján 442 utasnak nem volt jegye és a helyszínen sem mutatott hajlandóságot a jegyvásárlásra. Menetjegyet 1 693 utasnak adtak ki az ellenőrzések során. Októberben Pilis, Albertirsa és Vác állomásokon tartottak fokozott jegyellenőrzést két héten át. Ezen időszakban 919 - felszállás előtt jeggyel nem rendelkező - utasnak adtak ki menetjegyet. Közel 600 utast mondott le önként az utazási szándékáról.

Az intézkedéssel a MÁV-Start célja továbbra sem a büntetés, hanem az, hogy az érvényes menetjegy vagy bérlet nélküli utazások, a kedvezmények jogosulatlan igénybevételének visszaszorításával csökkentse a zsúfoltságot, és ráirányítsa a figyelmet az előzetes jegyvétel fontosságára - olvasható a közleményben.

A több férőhely biztosítása és a vasúti közlekedés népszerűsítése érdekében a legnagyobb utasforgalmú váci és ceglédi vonalakon fognak közlekedni várhatóan 2019 végétől azok a nagy befogadóképességű, emeletes motorvonatok, amelyek szállítására vonatkozóan írt alá keretmegállapodást a MÁV-Start tavaly. A szerződés összesen 40 motorvonat megrendelésére, lehívására biztosít lehetőséget, uniós forrásból. Eddig összesen 11 darabot rendelt meg a vasúttársaság, de a kormány döntése ezen felül újabb 8 darab finanszírozását tette lehetővé.