ODFA: a Microsoft szekerét tolja a kormány

A nyílt dokumentumformátum szövetsége, az ODFA szerint az állami szolgáltatások felhasználói közvetlenül érdekeltek a nyílt formátumok, nyílt szabványok közigazgatási alkalmazásában. Ez szoftvermonopóliumhoz, versenykorlátozáshoz vezet.
Girnt József, 2013. január 23. szerda, 12:31
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Nyílt levélben kérik számon a kormányzat következetlenségeit a nyílt dokumentumformátum (ODF) hívei. A nyílt dokumentumformátum szövetsége, az ODFA szerint az állami szolgáltatások felhasználói, azaz intézmények, vállalkozások és állampolgárok közvetlenül érdekeltek a nyílt formátumok, nyílt szabványok közigazgatási alkalmazásában, mivel egy valóban nyílt e-közigazgatási rendszer esetében nem kell megvásárolniuk drága, zárt forráskódú irodai szoftvereket ahhoz, hogy használhassák az állam által működtetett informatikai közműveket. Mint írják: a szoftvermonopólium piacteremtésének lényege, hogy az adott vállalat adja a kizárólagos platformot, az alaptechnológiát, és csak erre épülhetnének rá a kereskedelmi és technológiai alvállalkozók, partnerek. Ez jelentősen szűkíti a versenyt, kifejezetten akadályozza az innovációt.

Az Európai Unió és a hazai szakpolitikusok is számtalanszor hangsúlyozták, hogy az üdvözlendő irány egyértelműen a semleges, nem egyetlen gyártó befolyása alatt álló, konszenzusos alaptechnológiák és a valódi, nyílt szabványok választása, ami azonnal növeli a stratégiai mozgásteret, elősegíti az innovációt és lehetőséget ad a hazai cégeknek, hogy függetlenül, értéknövelő módon, fővállalkozóként végezhessék tevékenységüket. A szövetség szerint tavaly bebizonyosodott, hogy a kormány az elmúlt másfél-két évben csupán a szavak szintjén támogatta a nyílt dokumentumformátumok alkalmazását, a formátumok alkalmazása során számos alkalommal az amerikai szoftveróriás, a Microsoft érdekeit képviseli a hazai vállalkozások, felhasználó intézmények és az állampolgárok ellenében.

(A képen Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója látható.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2013.01.24 06:05

@szkiita:
Fel is fogod, hogy ez mit jelent?
Ez történik kedvenc matolcsyd gazdasági "csodájának" hátterében, kormányi szintű jóváhagyással. Ez az unortodox gazdaságpolitika törékeny túlélésének ára. Mindennek van ára, csoda nincs, íme a való élet. Háttérben engedékeny döntéshozókkal. Mintha Kossuth aznap elindult volna Vidin felé, hogy Görgey áttörte a komáromi ostromzárat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.23 12:41

.."számos alkalommal az amerikai szoftveróriás, a Microsoft érdekeit képviseli a hazai vállalkozások, felhasználó intézmények és az állampolgárok ellenében...."

..ha így van ,akkor ezt a gyakorlatot villámgyorsan fel kell számolni !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html