Offshore-ügy - 700 magyar cég panamai hátterű

Közel 700 vállalkozás működik ma Magyarországon egyértelmű panamai tulajdonosi háttérrel, és további ötezer hazai cég köthető hasonló egzotikus hátterű offshore országokhoz – írja az Opten céginformációs szolgáltató.
Napi.hu, 2016. április 4. hétfő, 16:09
Fotó: MTI/EPA

Az elmúlt évek szigorodó jogszabályai és botrányai következtében érezhetően csökkent az offshore cégalapítások száma, de a jelenség még távolról sem tűnt el. Bár a kockázatok nőttek, azért az offshore érdekeltségek legfontosabb előnye továbbra is megmaradt: a transzparencia hiánya, az anonimitás és természetesen az ebből következő "adóoptimalizálási" lehetőség - írja közleményében az Opten.

A mai napig több mint 400 társaság tulajdonosi háttere köthető közvetlenül Panamához, de a közvetett kötődéseket vizsgálva már a 700-at közelíti a szám. A panamai érdekeltségű cégek között vegyesen találhatóak kicsik és nagyok, és 15 olyan is akad, amelynek éves árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot.

Panamai érdekeltségű magyar cégek
Árbevétel 2014-ben (Ft)Cégek száma (db)
100 millió alatt608
100 millió - 1 milliárd65
1 milliárd felett15
Forrás: Opten

Fontos azonban kiemelni, hogy önmagában nem illegális, ha egy vállalkozás tulajdonosai között panamai címeket találunk. Egyrészt biztosan vannak a közép-amerikai országhoz kötődő valós gazdasági tevékenységet végző cégek is, s ezek és a szabálysértően működők között a skálán még több "szürke zóna" is található. Bár etikailag erősen megkérdőjelezhető, nem illegális, ha egy cég a hazai és az offshore ország törvényeit is teljes körűen betartva működik, és ezzel esetleg adóelőnyöket ér el. A szabályos működés határának átlépése ott válik egyértelművé, ahol a transzparencia hiányát kihasználják az érintettek, és valós, illetve bevallott tevékenységük elválik egymástól - jegyzik meg a közleményben.

A panamai érdekeltségű vállalatok sokféle tevékenységet végeznek Magyarországon, de érdekes módon felülreprezentáltak az ingatlanügyletekkel foglalkozó társaságok, és sok közöttük a kereskedelemmel és tanácsadással foglalkozó cég is.

Panama ráadásul nem is tekinthető a legnépszerűbb offshore országnak: jelenleg Ciprus, a Seychelle-szigetek és Suriname számít a hazai "offshore-ozók" kedvenc célpontjának.

Egyéb jelentős offshore érdekeltségek
OrszágCégek száma (db)
Ciprus1930
Seychelle-szigetek1432
Suriname751
Panama688
Marshall-szigetek206
Sierra Leone197
Forrás: Opten

Az utóbbi években visszaszorulóban van az offshore cégek súlya Magyarországon. Ez részben a szabályozás szigorodására vezethető vissza, ám a hazai üzleti etika is mutat némi fejlődést ezen a téren. "Ha a cégek a szigorúbb szabályozástól nem riadnak is vissza, attól már többen tartanak, hogy vállalkozásuk megítélése romlik az offshore háttér miatt" - mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Az üzleti etika fejlődésére természetesen megvolt a "szürke zóna" válasza is, sokan a kapcsolatok további bonyolításában látják a megoldást. A mai magyar cégstruktúrában nem ritkák a nyolc-tíz cégen keresztül húzódó közvetett tulajdonosi láncok sem, ezért is fontos a cégek végső tulajdonosi szerkezetét is feltárni minden esetben - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK