Offshore cégeket támogat a magyar kormány?

A Jobbik szerint a kormány "rengeteg offshore céget támogat elképesztő nagyságú összegekkel", ezért írásbeli kérdést intéztek Németh Lászlóné fejlesztési miniszterhez, hogy kiderítsék, az általuk "kikutatott" 74 cég tavaly január elsejétől ténylegesen milyen kifizetésekhez juthatott hozzá.
Index.hu, MTI, 2013. április 13. szombat, 16:31
Fotó: Napi.hu

Volner János, az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezető-helyettese az MTI-nek küldött  közleményében azt írta, Szilágyi György képviselőtársával együtt végzett "kutatómunkájuk" több magyar politikus érintettségét is feltárta, így a következő hetekben "újabb meglepetésekkel fognak előrukkolni". A politikus azt írta, az érintett befolyásos csoportoktól már kaptak "jóindulatú figyelmeztetéseket", és a befolyásos csoportokat érzékenyen érintő kérdés miatt "dühödt és durva támadásokra számítanak".

A 74 felsorolt cég között van többek közt a Café Frei Vendéglátó és Kereskedelmi Kft. is, a cég 51 536 995 forint vissza nem térítendő támogatást kapott, a minisztérium úgy tudja, a cég az új-zélandi Coffe Green Bean Limited résztulajdonában áll - írta az Index. Az Interacitive Net Design Kft.188 960 500 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, és egyedüli tagja a Cipruson bejegyzett IN D Group Holding Limited nevű cégnek. 65 684 400 forintot kapott a Happy Company Élelmiszer Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft. amelynek résztulajdonosa a belize-i cégbíróságon jegyzett Jodo Investment Ltd. A lista és a támogatások itt olvashatók.

Az ellenzéki párt képviselői - tételesen felsorolva az általuk összegyűjtött 74 cég nevét, az elnyert pályázati forrást, megnevezve a társaságok tulajdonosait, bejegyzett székhelyüket - arra kértek választ Németh Lászlóné fejlesztési minisztertől, milyen tulajdonosi struktúrájú szervezetek részesülnek az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyarország költségvetése által közösen biztosított forrásokból.

A Jobbik által összeállított lista azt mutatja, hogy a sok esetben külföldön bejegyzett vagy külföldi - ciprusi, szlovák, osztrák székhellyel rendelkező - cégek több tíz, illetve több száz millió forintos támogatáshoz juthattak különböző projektekhez.
A parlament honlapján megtalálható miniszteri írásos válasz alapján a tárcavezető tételesen válaszolt a Jobbik kérdéseire, felsorolva, hogy az említett vállalkozásokkal mennyi volt a szerződött összeg, mennyi volt a kifizetett előleg és a számla alapú kifizetés összesen, illetve mikor történt az utolsó kifizetés, és mennyi volt az összege.

Németh Lászlóné válaszában azt írta: a párt által említett 74 pályázóval kapcsolatban a vonatkozó támogatási konstrukciók esetében az volt a támogatási döntés előkészítése során kiemelt vizsgálati szempont, hogy "olyan vállalkozásokat támogassanak, amelyek hosszú távú, fenntartható beruházásaikkal eredményesen képesek hozzájárulni Magyarország és az érintett kisebb földrajzi terület fejlesztési terveihez és felzárkóztatásához".

Mint a miniszter írta, ennek megfelelően a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elsősorban azt vizsgálta, hogy a vállalkozás képes-e megvalósítani a kiírásban szabott feltételeket, a projekt műszakilag és pénzügyileg megfelelően előkészített-e, képes-e a fejlesztéssel létrejött projekteredmény az új, hozzáadott érték megteremtésére, és hozzájárul-e az indikátorok teljesítéséhez össztagállami szinten.

A fejlesztési miniszter aláhúzta: a támogatási szerződés feltételei tartalmazzák az átláthatóságot biztosító rendelkezéseket is, és ha a megvalósíthatósági idő alatt meghiúsul a projekt, az állam részére 100 százalékos visszafizetési kötelezettség áll fenn. "E kritériumok alapján garantáljuk az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásaival szemben támasztott kohéziós-politikai és felzárkóztatási célkitűzések minél hatékonyabb teljesülését" - írta Volner Jánosnak és Szilágyi Györgynek címzett válaszában a miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DCVI, 2013.04.15 17:34

http://hvg.hu/gazdasag/20130415_Es_meg_nalunk_magasak_az_energiacegek_ado#rss

...

Off-shore?...az unió néppárti része ellene van.
Francia szocialisták már meg is buktak miatta.
Bernstein terelő szócséplése helyett arról volt szó, hogy nem tudták igazolni milliárdjaik eredetét...
...
A Jobbik most a minisztériumot jelentette fel off-shore háttér miatt.
Erre van igény és a rezsicsökkentésre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bernstein, 2013.04.14 15:21

Ez az "offshorozás" kifejezés frankenstein mintájára készült a fidesz-gyárban, bízva a jó öreg populista komcsi jelszavak működőképességében...

Választhatták volna az értékteremtő munkát is (pl. az adórendszer egészét érintő érdemi korszerűsítés a pénzbehajtás és profi sarcolás helyett) - na persze, ehhez szakmai alázat és alkalmas csapat kellett volna de ez nem az a brigád...

Ja és ki akarná kimenteni a pénzét egy szerethető, kiszámítható, gyönyörű adottságokkal rendelkező mesebeli országból, ahol mellesleg egy versenyképes, vállalkozásbarát és kiszámítható adórendszer működik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

agonia, 2013.04.14 13:34

@szkiita:
Az index.hu tételesen lehozta a listát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

agonia, 2013.04.14 13:33

Némethné egy senki.
Ha kap egy seprűt a lába közé.., repül.
Szerintem már oda van készítve az ajtajába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

K_Toth, 2013.04.14 05:55

@szkiita:
2010-ben a Fidesz elsőnek elfogadott törvénye volt, hogy kivonták az MNB-t a PSZÁF felügyelete alól. Így a gazdálkodását csak a gazdasági miniszter ellenőrzi. 2010-2011-ben az MFB összesen 140mrd Ft tőkejuttatást kapott az adónkból. Már akkor megírtam, hogy a Fidesz-nek nem lesz "Hagyó" ügye. Törvényesítették a csatornát, ahogy ellophatják az adófizetők pénzét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html