Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly újabb 35 milliárddal, 200 milliárd forintra gyarapította vagyonát Csányi Sándor, így 2011 óta egymás után hatodszor lett a leggazdagabb magyar - derül ki a Napi.hu kiadásában idén immár 15. alkalommal megjelenő A 100 leggazdagabb című kiadványból.

Az OTP Bank első emberét Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa követi 175 milliárd forinttal, míg a harmadik helyre - öt év után újra - Demján Sándor került, akinek vagyona 2016-ban 120 milliárd forintra nőtt. Az idei lista egyik legnagyobb változása, hogy a tavaly 115 milliárd forintra becsült vagyonnal harmadik, a Fotex-csoport főtulajdonosa, Várszegi Gábor - aki a 14 évvel ezelőtt megjelent első náboblistát 40 milliárd forintos vagyonnal vezette - idén kikerült a leggazdagabb magyarok közül, ugyanis az elmúlt pár évben fokozatosan elszakadt Magyarországtól és a magyar gazdaságtól, mára magyar lakcímkártyáját és adószámát is visszaadta.

A nagyobb képért kattintson!
Kép: Napi.hu

A dobogó közvetlen közelében tartózkodik az egykori listavezető Széles Gábor (100 milliárd forint). majd szoros a versengés "kilencvenesek" régiójában. Hármójuk közül idén a legtovább a Wallis-tulajdonos Veres Tibor jutott (97 milliárd forintos becsült vagyon). Egyelőre még nem tért vissza a százmilliárdosok táborába a 2014-es bronzérmes, az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán György (96 milliárd forint). A Docler-csoport tulajdonosa ugyan az Európai Bíróságon pert nyert a magyar  adóhivatali ellen, ám a vizsgálathoz kapcsolódó vagyonzárolás még nem zárult le. A 100 leggazdagabb listán 2003-ba került be Wáberer György fuvarozó-nagyvállalkozó, miniszteri biztos, aki évről évre folyamatosan gyarapította vagyonát, a jelenlegi 90 milliárd forint a hetedik helyre elég.

A médiavállalkozó Rákosi Tamás 87 milliárd forinttal nyolcadik a 2016-os rangsorban. Bár sokan békekötést jósoltak, mégsem egyezett ki a kormányfő és egykori legfőbb gazdasági bizalmasa Simicska Lajos, aki a tavaly februári látványos szakítást követően fokozatosan háttérbe szorult - ezzel együtt a nagyvállalkozó látható becsült vagyona egy év alatt nem lett kisebb, sőt tízmilliárddal 83 milliárd forintra nőtt, amely idén a kilencedik helyre juttatta. A friss lista tizedik helyére pedig a 2011-es 31 milliárd óta lendületese gyarapodó, a Jász-Plasztik-cégcsoportot vezető Kasza Lajos került (71 milliárd forint).

A Napi.hu magyarországi listáján szereplők összvagyona idén már megközelítette a 2800 milliárd forintot (azaz a kilencmilliárd eurót), ez 180 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit (a múlt évi 160 milliárdos emelkedés után), miközben mindkét évben nulla közeli volt az infláció Magyarországon. Érdekesség, hogy az összvagyon ugyanezen értéke az első, 2002-es rangsor esetében csak 632 milliárd forintot tett ki.

Tíz új szereplő érkezett

Ismét átrendeződött a leggazdagabb magyarok ranglistája - s ennek csak egyik oka az, hogy a "belépési küszöb" a 2015-es 6 milliárdról idén 6,8 milliárdra emelkedett. A 2016-ös vagyon szerinti listán tíz olyan üzletembert találni, aki tavaly még nem szerepelt a legmódosabbak között. A legerősebb új belépő Vajna András György, aki 44 milliárd forintos vagyonnal a 16. pozícióban debütált. A filmproducerként az Egyesült Államokban ismertté vált üzletember hazai céghálója egyre kiterjedtebb, legnagyobb nyereséget termelő vállalkozása a Las Vegas Casino Kft.

Egyből a középmezőnyt erősíti az Agrofeed két tulajdonosa, Csitkovics Tibor és Szekeres István (51. hely), a Wizz Airen sokat kereső Virág Attila (52. hely) és a műkörömiparban nagyot domborító Jákob Zoltán (61. hely). Az újak között szerepel a családjával a BioTechUSA márkával nagyot alakító Lévai Ferenc (75. hely) és a Mediso-tulajdonos Bagaméry István (77. hely), a kaposvári Agro-Centrál Bt. két tulajdonosa, Berkes Mihályné (aki Zwack Izabella mellett a másik nő az idei listán) és férje (84. hely). A leggazdagabbak közé "hivatalosan" idén lépett be Hernádi Zsolt Mol-vezér (85. hely). Az agráriumban aktív Kárpáti László (86. hely), míg a dohányiparban működik Sánta János (98. hely.)

Ők a legbefolyásosabbak

A 2015-ös esztendő fejleményeinek összefoglalása, a vagyonok becslése a korábbinál is nehezebb feladatnak bizonyult. Nem csupán azért, mert az érintettek kisebb része még ma is irtózik a nyilvánosságtól, hanem mert a magyar gazdaság jól láthatóan kettévált reálszférára és "irreálszférára". Az előbbit a piaci verseny, az utóbbit a milliárdos közbeszerzési győzelmek, a földpályázatok és a valós verseny nélkül megszerezett megbízások gyarapítják. E kettősség korábban is megfigyelhető volt, tavaly azonban élesen elkülönült a két világ. E jelenség értékelése nem feladatunk, még az utalás szintjén sem vállalkozunk erre. Az idei rangsor, a regionális listák és az idén harmadszor jelentkező, ötvenfős Befolyásbarométer lehetőséget ad az olvasónak a tanulságok leszűrésére.

A rendhagyó módon készülő, tíz politikai elemző véleményét aggregáló 2016-os rangsort továbbra is Orbán Viktor miniszterelnök vezeti, Csányi Sándor előtt, míg a harmadikon megtartotta tavalyi helyét Lázár János. Az első ötbe még Matolcsy György MNB-elnök és Vajna András György kaszinó- és tévétulajdonos került be  Az első húsz helyezett többsége a politikából vagy a politika árnyékában és segítségével felépített gazdasági erőből szerzi befolyását. Az összegzés idén is arra keresi a választ, ki, hogy és mennyi erőforrást tud megmozgatni egy-egy üggyel összefüggésben.

Forrás: A 100 leggazdagabb 2016
Kép: Napi.hu

Kiderült, hogy a politikai színtér, a kormányzati háttér, a barátságok, partnerségek változásai rövid idő alatt jelentősen megváltoztathatják a közélet szereplőinek befolyását. A top-100-ba bekerülő leggazdagabb magyar közül csupán 14 került be az ötven legbefolyásosabb közé. A 12 tagú  magyar kormányból heten szerepelnek a befolyáslistán − mindannyian befértek az első húszba - ellenzéki politikusok pedig szinte csak mutatóban vannak. Simicska Lajos nagyvállalkozó és köre befolyása jelentősen csökkent egy év alatt. A friss rangsor két legnagyobb nyertese Barcza György, az ÁKK Zrt. vezérigazgatója és Papcsák Ferenc, az MNB fb-elnöke.