A felvételi szándék továbbra is jelentős, de a munkaerőhiány folytatódik a ManpowerGroup szerint. Erős munkáltatói kedv várható a második negyedévben a gyártás, építőipar és a szállítmányozás szektorokban.

Bár a társaság által mért munkaerő felvételi szándék továbbra is magas, ennek gyökerét leginkább a Magyarországot sújtó szakképzett munkaerő hiányában kereshetjük, melynek egyik legfőbb oka a régiós szinten is alacsony bérek, továbbá a jelenleg elérhető aktív munkakeresők nem megfelelő képzettségi szintje lehet. Az állam által előírt minimálbér és garantált bérminimum emelését egyelőre vegyesen fogadja a piac, mivel sok cég nehezen gazdálkodja ki az így felmerült többletköltséget - kommentálta a felmérést Vég Ottó, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője..

Szerinte a jelenleg kialakult helyzet több kérdést is felvet: Milyen mértékben korlátozza a magyarországi növekedést a munkaerő hiánya, illetve a béremelések milyen mértékben korlátozzák a hazai cégek versenyképességét? Továbbá az is felmerül, hogy a közel 221 ezer fős közmunkaprogramban résztvevő emberek átképzésére miért nem fordít nagyobb hangsúlyt az állam a fennálló munkaerőhiány enyhítése céljából.

Ágazati összehasonlítás

A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A gyártás szektor munkáltatói jelentették a legerősebb felvételi szándékot +24 százalékos munkaerő-piaci mutató értékkel, ezen felül jelentős foglakoztatási szándék várható további két szektorban +23 százalékos mutató értékben az építőipar és a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területeken.

A pénzügy, biztosítás, ingatlan és üzleti szolgáltatások szektor szintén kiemelkedő mutatót jelentett +19 százalékkal, míg az elektromos áram, gáz- és vízellátás és vendéglátás szektorok mindegyikében +15 százalékos munkaerő-piaci mutatót jelentettek. Más területeken a legóvatosabb munkaerő felvételi előrejelzéseket a köz-, szociális és lakossági szolgáltatások és a mezőgazdaság, vad-, erdő- és halgazdálkodás szektorokból jelentették +6  százalékos és +7 százalékos mutatóval.

A felvételi szándék kilencből öt iparágban gyengült 2017 első negyedévéhez képest. A legjelentősebb csökkenést kis- és nagykereskedelem szektor jelentette, ahol 12 százalékpontos esést figyelhetünk meg, míg a vendéglátás szektorban 5 százalékpontos a csökkenés. Ezen felül a felvételi szándék öt szektorban erősödött. Az elektromos áram, gáz- és vízellátás szektor jelentette a legjelentősebb emelkedést 10 százalékponttal, míg a mutató 5 és 4 százalékponttal erősödött a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció, továbbá a pénzügy, biztosítás ingatlan és üzleti szolgáltatások szektorokban.

Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest mind a kilenc iparágban fellendülés figyelhető meg a felvételi szándékot illetően. Jelentős növekedést jelentett 15 és 13 százalékponttal a pénzügy, biztosítás, ingatlan és üzleti szolgáltatások és az építőipar szektorok. Az elektromos áram, gáz- és vízellátás szektor munkáltatói 9 százalékpontos növekedést jelentettek, míg felvételi szándék 8 százalékponttal nőtt a gyártás és 6 százalékponttal a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció szektorokban. Mindezek mellett a felvételi szándék stabil maradt a mezőgazdaság, vad-, erdő- és halgazdálkodás és vendéglátás szektorokban egyaránt.