Ökológiai katasztrófát okoztak Csabrágvarbókon

Mintegy háromezer köbméter veszélyes hulladék ömlött ki a közép-szlovákiai Csabrágvarbók (Cabradsky Vrbovok) község közelében lévő biogáz üzem egyik konténeréből csütörtökön - közölte a szlovák rendőrség az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2020. február 6. csütörtök, 19:49
Fotó: Getty Images - Illusztráció.

Az iszapszerű anyag a gyárban történt meghibásodás után ömlött ki, nagyjából 300 méter hosszan a földre, illetve részben a helyi patakba.

A helyszínre kiérkezett tűzoltó egységek jelenleg annak megakadályozásán dolgoznak, hogy további hulladék jusson a patakba - számolt be a helyi média.

Milan Blasko, a járási környezetvédelmi hivatal vezetője szerint már mintákat vettek az iszapos hulladékból, de annak pontos összetételéről csak napok múlva lesznek pontos adatok. Blasko ugyanakkor elmondta, a kiömlött biohulladék közvetlenül nem veszélyes az emberekre, hiszen azt a szántóföldek trágyázására is használják, ám a talajvízbe jutva veszélyt jelenthet.

Nem ez az első eset, hogy a helyi üzemnél szivárgás történik: legutóbb épp októberben mintegy 3 000 köbméternyi veszélyes anyag ömlött ki egy konténerből, akkor is a talajba és a közeli patakba jutott a szennyezés az Új Szó akkori beszámolója szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK