Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A központot a helyi önkormányzat és a Naki Mezőgazdasági Zrt. által alapított Nakoil Kft. hozta létre - mondta Soltész Gyula, a kft. ügyvezetője, egyben a Naki Zrt. elnöke az MTI-nek.

A létesítményt egy 600 négyzetméteres épületben alakították ki, ahol 3,4 tonna kapacitású szárító berendezést helyeztek el; a központ feladata lesz az olajos magvak begyűjtése a termelőktől, és az, hogy a termést szárítással alkalmassá tegye a feldolgozásra. A Nakoil Kft. később 10-15 millió forintos beruházással olajsajtolóval tervezi bővíteni a tevékenységét, a növényi olajat önállóan értékesítenék.

Az ügyvezető elmondta: elsősorban a térségben újdonságnak számító, héj nélküli tökmagból, mákból, dióból, szőlőmagból, hajdinából állítják elő a magasabb hozzáadott értéket képviselő növényi olajat.

Az első idényben a Naki Zrt. és az önkormányzat területén, 44 hektáron termeltek héj nélküli olajtököt, az ültetvény hozama hektáronként 5-6 mázsa szárított mag lett. A szárító és a tervezett olajsajtoló kapacitása kétszáz hektárnyi területen termő mennyiséget lesz képes feldolgozni.  Arra számítanak, hogy az olajos magvak termesztése és feldolgozása versenyképes lesz a szántóföldi növénytermesztéssel. Az új tevékenység hozzájárul a Somogy és Tolna megye határán fekvő, 500 lakosú falu népességmegtartó erejének növeléséhez is - jegyezte meg.

A településen a legnagyobb munkáltató Naki Zrt. 60 embert foglalkoztat. Az elsősorban állattenyésztéssel foglalkozó cég - amely 2017-ben 1,4 milliárd forint nettó árbevételt ért el -, 700 anyakocás sertésállományt tart fenn, és évente 18-20 ezer hízósertést értékesít.