BUX
39850

Olasz villamosok futhatnak Miskolcon

Ha senki nem támadja meg az eredményt a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, olasz villamosok közlekedhetnek a borsodi megyeszékhelyen.

NAPI, 2011. szeptember 2. péntek, 16:36

Eredményesen zárult Miskolcon a zömmel uniós forrásból megvalósuló Zöld nyíl elnevezésű villamostender. A város közgyűlése többségi szavazással az AnsaldoBreda társaság ajánlatát támogatta, így az olasz cég gyárthatja a borsodi megyeszékhelyen közlekedő 31 villamost - mondta Kriza Ákos (Fidesz), Miskolc polgármestere sajtótájékoztatóján.

A város tulajdonában lévő Miskolci Városi Közlekedési Zrt. negyedszer kiírt villamosbeszerzési tender kiírását tíz cég vette meg, hat adott be ajánlatot, a miskolci önkormányzat a legjobbnak az olasz társaságét tartotta - írta az MTI. Az AnsaldoBreda 60 millió 771 ezer eurós ajánlatával nyert, amellyel a járművekhez kapcsolódó szolgáltatások, karbantartásuk legkedvezőbb párosítása is járt.

A pályázók között volt lengyel, spanyol, cseh, román társaság is. A bírálók a nyertes AnsaldoBreda mellett a spanyol CAF ajánlatát ítélték még érvényesnek.

Ha a döntést senki nem támadja meg a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, jogerőssé válhat, ebben az esetben 2013 utolsó negyedévében láthatják a pályán az első két olasz gyártású villamost a miskolciak, majd havonta három járművet szállít a cég, az utolsót 2014 végén.

A villamosok beszerzésére 75 millió eurót fordíthatott volna a városi önkormányzat. Kriza Ákos azt mondta: a csaknem 15 millió eurós különbözetet is a villamosközlekedés fejlesztésére fordítják.

Miskolcon zömmel uniós forrásból, mintegy 40 milliárd forintból fejlesztik a villamosközlekedést, 9,6 kilométer hosszúságban megújul a villamospálya a Tiszai pályaudvar és a diósgyőri végállomás között, onnan pedig másfél kilométerrel meghosszabbítják a Felső-Majláthig.

A villamosbeszerzésre eddig kiírt három tender sikertelen volt, elsősorban azért, mert valamelyik cég a Közbeszerzési Döntőbizottságnál megtámadta az eredményt.