Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Míg szabadpiaci alapon a cégektől kilowattóránként 14,4 forintot kérnek az áramkereskedők, addig az ugyanerre vonatkozó állami - "egyetemes szolgáltatási" - tarifa 21,2 forint - számolta ki a napilap. (Ez csak az áram mint termék ára, rendszerhasználati és egyéb díjtételek, illetve áfa nélkül.)

Mivel ma már minden - a legkisebb, jellegében akár a lakosságéhoz hasonló - cég is áttérhet az egyetemes szolgáltatásiról a szabadpiaci tarifára, a vállalkozások közül elvétve - a legkevésbé aktívak - fizetnek egyetemes szolgáltatási árszinten. Tavaly a lakosságon kívüli fogyasztók áramforgalmának mindössze 0,4 százalékára rúgott az állami tarifán elkelt mennyiség.

A cégek piaci alapú áramtarifája - a hagyományos versenyalapú árszint - 2016 elejéig jóval magasabbra, körülbelül 16,5 forintra rúgott a háztartások 14,5 forintos tarifájához képest - majd 2016 végére a lakossági árszint alá esett. Ezt követően 2017 augusztusáig a két érték körülbelül együtt haladt. Azt követően viszont a piaci ár ismét emelkedésnek, míg a lakossági csökkenésnek indult. (Utóbbi mérséklődést a lakosság nem érzi, mivel a többi tétel növelése révén a fizetendő díj 2014 óta változatlan.)

Fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel