Jelentős különbségek lehetnek a karácsony előtt népszerű személyi kölcsönök teljes hiteldíjmutatói (thm) között, így pedig a havi törlesztőrészletek több ezer forinttal, a visszafizetendő teljes összeg pedig akár több százezer forinttal eltérhetnek egymástól - derül ki a BankRáció.hu összeállításából, amelyben felmérte a személyi kölcsönök paramétereit.

Egyre többe online indulnak neki

Karácsony előtt az egyik legnépszerűbb lakossági banki termék a személyi kölcsön, idén októberben 12,5 milliárd forint értékben kötöttek új szerződést a bankok, ez 22 százalékos növekedés a tavaly októberihez képest. Ebben szerepet játszik, hogy az alapkamat mérséklődése nyomán egyre olcsóbbak ezek a hitelek is, miközben a lakosság pénzügyi mozgástere bővült.

Tapasztalataink szerint egyre többen hasonlítják össze a versengő ajánlatokat és nem az első banki reklámot látva futnak be a bankfiókba. Meg is éri az összehasonlítás, mert egyre több banknál van erős fókusz az utóbbi egy évben a személyi kölcsönökön, folyamatosan indítanak akciókat, kínálnak kedvezményeket vagy adnak valamilyen ajándékot - mondta lapunknak Gergely Péter, a banki hiteleket összehasonlító BankRáció.hu hitelszakértője.

A személyi kölcsönök felvételénél egyre jobban előtérbe kerül az online elérés. Ma már az ügyfelek fele azt mondja, hogy megnézi online is az ajánlatokat, majd sokszor a banki netes felületeken meg is igénylik a kölcsönt. A pénzintézeteknek a hitelbírálatra kidolgozott folyamata van: visszahívják az ügyfelet és telefonon csinálnak sok esetben előszűrést, majd csak akkor kell bemenni a fiókba, ha már biztosan tudja az ügyfél, hogy mennyit kaphat - fogalmazott a szakértő.

Megéri odafigyelni

A portál a közelmúltban - november 30-i dátummal - összehasonlította a jelenleg elérhető legkedvezőbb és legkevésbé kedvező egymillió forintos, ötéves futamidejű személyi kölcsönöket a thm, a visszafizetendő összeg és a havi törlesztés alapján. Jelentős különbségek vannak az ajánlatok között. Már csak emiatt is érdemes a különböző bankok ajánlatait összehasonlítani. Azt is fontos figyelembe venni, hogy a bankok díjai és a személyi kölcsönök feltételei napról napra változhatnak.

Az eredmények alapján a piacon akad olyan hitel, amelynek a teljes hiteldíjmutatója 13 százalék alatti, de akad 25 százaléknál magasabb mutató is. A visszafizetendő összegnél szintén nagyok a különbségek: a legkedvezőbb hitelnél 1,341 millió forintot kell visszafizetni, ezzel szemben van olyan bank, amelynél összesen több mint 1,7 millió forintot kell visszafizetni az öt év alatt. Ennek megfelelően a havi törlesztőrészletek között is komoly eltérések vannak: a legolcsóbb és a legdrágább konstrukció között több mint 6 ezer forint a különbség havonta. Érdemes figyelni a hitelfelvétel kezdeti költségeire, valamint arra, hogy az egyes bankok milyen feltételeket írnak elő a személyi kölcsön folyósításához. Vannak bankok, amelyek folyószámla-vezetéshez kötik a hitelszerződést.

Személyi kölcsönt jellemzően 0,5-2 millió forintos összegben vesznek fel, ekkora összegnél pedig a szabad felhasználású jelzáloghitelek a hitelfelvételi költségek miatt nem igazán versenyképesek. A kétmillió forint már csak azért is fontos határ, mert afelett az ingatlanfedezet miatt gyakran  kedvezőbb a kamat, így a törlesztőrészlet és a visszafizetendő összeg is alacsonyabb - sorolta Gergely.