Olcsóbb lehet a pulykahús is januártól

A 2014-es és 2015-ös bővülés után az idén megtorpant a növekedés a pulykaágazatban, az idei termelés a tavalyihoz hasonlóan 102 ezer tonna körül alakul - mondta Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke.
MTI, 2016. december 18. vasárnap, 10:57
Fotó: Napi.hu

Idén több kihívással is meg kellett küzdenie az ágazatnak, Erdélyi István példaként említette a globálisan csökkenő árakat, és keresletet, a madárinfluenzát, és azt, hogy az EU-ban a legnagyobb pulykatermelő országok közül Németország, Franciaország, Olaszország, és Lengyelország is jelentősen növelte termelését.

Az EU-ban mintegy 6 millióval több napos pulykát telepítettek 2016-ban, mint tavaly. Ez a csökkenő kereslet mellett túlkínálatot okozott a piacon, így az év elejei 395-398 forintos kilogrammonkénti felvásárlási ár 15-18 forinttal csökkent kilónként az év végére.

Az ágazat teljesítményét Magyarországon két nagy piaci szereplő határozza meg: a Gallicoop és a Gallfood. A két cég a piac több mint 70 százalékát adja. Az előbbinek 42 százalékos, utóbbinak 32 százalékos részesedése, mellettük még vágási adataikat tekintve meghatározó szereplő a Kuning Baromfifeldolgozó Kft. (8,7 százalék) és a Keresztes-Mizse Kft. (7,5 százalék).

A pulykaszövetség elnöke közölte: a hazai pulykahús-előállítás zárt tartású technológia mellett történik, a vírushordozó vadmadarak és a baromfifélék fizikailag nem találkoznak. Ez a technológia, valamint az állományok folyamatos kontrollja és nyomon követése, hatósági ellenőrzése garancia arra, hogy kizárólag jó minőségű, biztonságos termékek kerülhetnek csak forgalomba.

Erdélyi István ugyanakkor megjegyezte, hogy a madárinfluenza miatt a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hongkong, Szingapúr, Kanada, Jordánia, Mexikó és Szerbia, valamint Ukrajna is megtiltotta a baromfibevitelt.

A Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azon dolgozik - például részletes adatszolgáltatással -, hogy elősegítsék az exporttilalom mielőbbi feloldását.

A szövetség úgy véli, hogy a baromfitermékek csökkentett általános forgalmi adója (áfa) - jövő év elejétől - kedvezően hat majd a belföldi fogyasztásra - mondta az elnök.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

halacska39, 2016.12.18 13:42

Kiváncsi vagyok,hogy a fidióták milyen logikát vélnek felfedezni az előző komment kapcsán. :) Dilettantizmus,szarkaelv.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2016.12.18 13:25

Ha valakit érdekel esetleg akkor a csirke,kacsa,liba pulyka és a gyöngytyúk husa ,belsőségei és vágási melléktermékei lesznek 5% Áfások azaz elvben 22% árcsökkenés lenne időszerű.

Ehhez képest:
1: A kacsa és liba helyzet totálisan kataszrófális az országban ( lehet inkább erről kéne irni )
2: A sertéshús áfáját csökkentztették a belsőségeket meg nem (tavaly) jövőre a baromfi belőségeket csökkebtik

Januártól tehát ilyen irgalmatlan baromságok lesznek majd a piacon:

1: marhahús halhús vadhús bárányhús áfája 27% sertéshús kacsa,liba,pilyka ,csirke 5%
2: csirkemáj áfája 5% sertésmáj áfája 27%
3:sertésláb sertésmáj áfája 27% karajé 5%
4: feldolgozott csirketermékek (pl panírozott csirkemell) áfája 27% sima csirkemellé 5%
5:negyed marha áfája 5% marhahúsé 27%
6:Sertés szalonna ,zsír,háj 27% csontos császárhús meg 5%
Ráadásul a vendeglátás adószintjét is össze vissza variálgatták

A sort hosszasan lehetne folytatni, de szép példája ez az egész a hiohetetlen szintű dilettantizmusnak és totális értelmetlenségnek, észérvek persze nincsenek nem is lehetnek a fenti 22% os extra ad hoc adóterhekre..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html