Olcsón is lehallgathatók a dolgozók

Nemcsak tőlünk keletre és nyugatra, de a magyar társaságoknál is egyre gyakrabban telepítenek kamerákat, ellenőrzik az internetezési szokásokat s tárolják el a dolgozók telefonbeszélgetéseit. A magyar vállalatok gyakran fapados módszerekkel védekeznek az illojális dolgozók ellen.
Girnt (admin) József, 2010. szeptember 27. hétfő, 09:08
Fotó:

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az egyik legolcsóbb, a számítógépes munka megfigyelését lehetővé tevő alkalmazások a keyloggerek, amelyek a háttérben észrevehetetlenül tárolják az alkalmazottak összes billentyűleütését.

A számítógépes tevékenységet titokban figyelő és jelentő programok az Egyesült Államokban a munkahelyeken jogszerűen alkalmazhatók, ám az Európai Unió nem ennyire megengedő a munkaadókkal szemben, itt csak a dolgozók tudtával és beleegyezésével telepíthetők a munkahelyi gépekre - jelentette ki a Napinak egy, a neve elhallgatását kérő szakértő.

Mint elmondta, társasága is forgalmaz ilyen szoftvert, s a vevőik között előfordult már bank is, ahol a külső partnerek gépeire telepítettek keyloggert (a partnercég dolgozóinak tudomásával), hogy az esetleges vitás tranzakcióknál a billentyűleütések utólag kontrollálhatók legyenek.

Véleménye szerint ilyen esetben, de csak ilyenben, azaz a felhasználók tudomásával elfogadható megoldás lehallgatószoftvert telepíteni a számítógépekre.

A neten természetesen számos ingyenesen elérhető, egyszerűbb keylogger program található, és bár nem reklámozzák, azért a jelentősebb it-biztonsági cégeknél is előfordul, hogy forgalmaznak és telepítenek is ilyen szoftvereket.

Egyszerűbb módszer az alkalmazottak ellenőrzésére a levelezés tárolása, feldolgozása. Ma már olyan fejlett intelligenciával rendelkező szoftverekkel elemzik a dolgozók e-mailjet, hogy azok a levelezési szokások alapján nemcsak a munkahelyi összefonódásokat képesek feltérképezni, hanem e szokások változása esetén figyelmeztethetik a vállalat vezetését egy alkalmazott kilépési szándékára. A kíváncsi munkáltatók azonban szinte soha nem a saját informatikusukat bízzák meg a feladattal - többnyire erre szakosodott vállalkozásokat fogadnak fel.

A levelek így ehhez a céghez futnak be, majd az itteni szakemberek készítenek rendszeres elemzéseket is. Szakértők szerint a magyar vállalatok gyakran fapados módszerekkel védekeznek az illojális dolgozók ellen: a bejelentett ellenőrzések ugyanis költségcsökkentő hatással járnak még akkor is, ha valódi ellenőrzés, megfigyelés nem történik. Az az alkalmazott, aki tudja, hogy megfigyelik, visszafogja magáncélú telefonálását, netezését és levelezését.

HOZZÁSZÓLÁSOK