Ólmos víz Budapesten - megszólalt a vízművek

Folyamatos a vízminőség-ellenőrzés és a vezetékcsere a Fővárosi Vízműveknél. A szolgáltatási területén már alig van ólomtartalmú vezeték, de az 1970-es évek előtt épült lakások, házak belső hálózata részben vagy egészben még ólomvezetékes - írta közleményében a társaság. Ezek karbantartása, átalakítása nem az ivóvíz-szolgáltatók felelőssége, hanem az ingatlantulajdonosoké.
Domokos Erika, 2019. május 10. péntek, 19:41
Fotó: Reuters

Az Európa-szerte alkalmazott és a mai napig üzemelő ólomvezetékek jelentette lehetséges kockázatok kiküszöbölése érdekében bocsátotta ki az Európai Unió 1998-ban az Ivóvíz-direktívát (Drinking Water Directive), amely a megengedett ólomkoncentráció fokozatos csökkentését írta elő: az eredetileg megengedett 50 μg/l érték öt éven belül 25 μg/l-re, további tíz év alatt 10 μg/l-re módosult - írta a Fővárosi Vízművek.

A társaság már a 2013-as hatályba lépést megelőzően megkezdte a felkészülést a korábbihoz képest ötödére csökkentett ólomhatárérték-változásra, és a rendelkezésre álló erőforrásait felhasználva az eltelt húsz évben szisztematikus terv szerint hajtotta végre a közcsőhálózatban fellelhető ólomtartalmú vezetékek cseréjét. A 3,5 milliárd forintot meghaladó ráfordítással közel 30 ezer ólom bekötővezeték kiváltásának köszönhetően a társaság szolgáltatási területén meglévő közel 240 000 bekötővezeték között mára már csak kis arányban, mindössze 1,6 százalékban fordul elő ólomtartalmú.

A további, még cserére váró vezetékek kiváltását pályázati források igénybe vételével kívánják megoldani. Kiemelt figyelmet fordítanak a közintézményekre, hangsúlyosan a gyermekintézményekre, melyek esetében már nyár közepére teljes egészében felszámolják az ólomból készült bekötéseket - írta a fővárosi közműcég.

Ha valaki szeretne választ kapni arra, hogy a csapjából folyó vízben kimutatható-e az ólomkoncentráció, ingyenes vizsgálatot kérhet az olom@oki.antsz.hu elérhetőségen.

A Fővárosi Vízművek honlapján elérhető, a szolgáltatott ivóvíz paramétereit a határértékekkel összevetve tartalmazó táblázat is jól mutatja, a társaság által szolgáltatott ivóvízben még az Európai Unió által 2013. december 25-én csökkentett határértéket sem éri el a víz ólomkoncentrációja, a budapesti átlagérték a 10 μg/l-hez képest mindössze 1,5µg/l - írták.

A hazáknál nagyobb lehet a probléma

Az 1970-es évek előtt épült lakások, házak belső hálózata azonban részben vagy egészben a mai napig a pár évtizeddel ezelőtt még elfogadott ólomvezetékekből állhat. Mivel a belső hálózat az ingatlantulajdonos tulajdonában áll, annak karbantartása, ellenőrzése, szükséges javítása, átalakítása nem az ivóvíz-szolgáltatók felelősségi körébe tartozik. Ugyanakkor nem minden régebbi épület ivóvízellátó rendszere tartalmaz ólmot, hiszen ha időközben az ingatlant felújították, a vezetékek cseréje is megtörténhetett. Ugyancsak fontos tudni, hogy még az ólomtartalmú csövek esetében sem egyértelmű, hogy valóban megjelenik az ólom a csapvízben. Az ólom kioldódásának mértéke elsősorban a víz összetételétől függ. Minél lágyabb és minél savasabb az ivóvíz, annál erősebb a kioldódás, míg a kemény víz vízkőréteg kialakításával csökkenti az ólom kioldódását a csövekből. Általában a hosszú ideig használaton kívüli hálózatokban keletkező pangó víz jelent kockázatot, ami már a csapvíz alapos kifolyatásával is csökkenthető - írta a vízművek.

Aki házi vízszűrő berendezéssel kívánja biztosítani az ólom eltávolítását a vezetékes vízből, célszerű, ha először meggyőződik arról, hogy valóban fennáll-e a kockázat. Legalább ilyen lényeges, hogy csak bevizsgált, hatósági tanúsítvánnyal ellátott, erre a célra valóban ajánlott készüléket vásároljon, amelynek karbantartásáról, tisztításáról rendszeresen gondoskodni kell, mert egyébként nagyobb veszélyt jelenthet a használata, mint ha nem alkalmaznák. Végleges megoldást azonban mindenképpen az ólomtartalmú vezetékek és szerelvények kicserélése jelenti. Aki pedig felújításkor új szerelvényeket szerez be, kiválasztásukkor kizárólag az ÁNTSZ nyilvántartásába vett, nyilvántartási számmal rendelkező terméket válasszon. Ezekről a kormányhivatalok honlapján adnak tájékoztatást - hívta fel a figyelmet a Fővárosi Vízművek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jakab.gipsz, 2019.05.11 14:47

@Spartaco: Ha valaki ráakar valamilyen baromságot lőcsölni a népre, elegendő egy bértollnok lejárató cikke.

Így működik a piac gazdaság ? És ez kinek jó ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Spartaco, 2019.05.10 22:15

Hiába jó minőségű/szennyeződésektől mentes a vezetékes csapvíz az általános mintavételi pontokon, a felhasználónál nem lesz az. A nagyon hosszú vezetékes vízhálózatban áltlagosan 24 órát tölt el a víz amíg a felhasználó az otthonában kiengedi a csapból. Az ingatlan tulajdonosa hiába cseréltati ki amúgy ajánlatosan az esetleg ólom tartalmú vezetékesit, ha a víztisztítás/elosztás helyétől legkisebb szakasz is tartalmaz ólmot, vagy egyéb szennyezőanyagot, példáúl azbesztet. Ezeket a csöveket ugyan nem ma, hanem jóval régebben egészségesnek gondolták, amikről kiderült, hogy nem az. Ma már tudjuk, de szinte pár évvel ezelőt még szó sem volt róla, mint ahogy a mikroműanyagok jelenlétéről, amellyeket egy ideig próbáltak letagadni az illetékesek, aztán arról is kiderült, hogy valós veszélyt jelent a magyarországi vezetkes vízhálózaton is.
Ha biztosra akarunk menni lakkor otthon kell utótisztítani a vezetékes csapvizet példáúl ilyen berenezésekkel: https://viztisztitodiszkont.hu/viztisztito_ozmozis_viztisztito
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html