A világ élelmiszerkészletének harmada kerül a szemétbe, csak az Európai Unió tagállamai összesen közel 100 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente. Elfogadhatatlan, hogy mikor világszerte annyi ember éhezik, ilyen mértékben pazaroljuk az élelmiszert. - idézi az üzletlánc közleménye Ian Hutchins-t, a Tesco nemzetközi kommunikációs igazgatóját.

A következő években az áruházlánc a kormányzati szervekkel és jótékonysági szervezettekkel közösen fog dolgozni azon, hogy összes közép-európai áruház készen álljon arra, hogy jótékony célra hasznosítsa az élelmiszer-felesleget. A közös cél, hogy a civil partnerek is kellő kapacitással rendelkezzenek ahhoz, hogy a felesleget átvegyék és rászorulóknak juttassák el.

Tesco és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. közös, "Egyetlen falat sem veszhet kárba" című, élelmiszer-pazarlás elleni közép-európai konferenciáján többek között arra keresték a választ, hogy milyen együttműködési lehetőségek vannak a visegrádi négyek (V4) országaiban és hogyan kezeli a Tesco az áruházaiban keletkező élelmiszer-felesleget. A rendezvényen a Tesco a cseh, lengyel, magyar és szlovák Élelmiszerbankok képviselőivel együttműködési megállapodást is aláírt, amelyben megerősítik, hogy közösen törekszenek az élelmiszerpazarlás visszaszorítására és az élelmiszer-felesleg legmegfelelőbb hasznosítására.

Az élelmiszerfelesleg-mentő program keretében a Tesco 282 közép-európai áruháza napi szinten gyűjti vissza a már nem értékesíthető, de még fogyasztható élelmiszereket, majd ezeket a helyi Élelmiszerbankok közreműködésével és civil szervezetek bevonásával juttatják el az áruházak vonzáskörzetében élő rászorulóknak. A Tesco Európa országaiban 2016 nyaráig több mint 5000 tonna élelmiszert gyűjtöttek vissza, ami közel 13 millió adag ételnek felel meg. Jelenleg 282 közép-európai országban működik a program, ami az év végéig 340-re bővül.