Olyan gyümölcsdrágulást mértek, ami a magyarokat elég rosszul érintette

Az idei év minden szempontból kedvezőtlen volt a hazai gyümölcstermésnek, miközben a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet miatt anyagilag is nehezebb helyzetbe kerültek a magyarok. A Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített friss felmérés azt is mutatja, hogy az emberek fele már kevesebb gyümölcsöt tudott csak vásárolni, de vannak azért kivételek.
Szabó Dániel, 2020. augusztus 4. kedd, 06:20
Fotó: Napi.hu

A klímaváltozás, a növekvő munkaerőköltségek és a csökkenő uniós támogatások miatt búcsút mondhatunk az olcsó gyümölcsök korszakának Magyarországon. Az időjárási körülmények átalakulásának hatását már az idei évben is érezhetjük: a késő tavaszi fagyok, az áprilisi aszály, majd a csapadékos nyárelő miatt a hazai gyümölcstermés átlagosan 50-80 százaléka odaveszett. A szakemberek szerint pedig hiába lenne jobb jövőre a hozam, mivel a másik két említett tényező negatív hatásait már nem tudják kiegyensúlyozni.

Vége az olcsó friss gyümölcs korszakának! - írta le a helyzetet Raskó György agrárközgazdász, mezőgazdasági vállalkozó egy nem régi interjújában. Azt jósolja, hogy az eper, a málna, a ribizli, az őszi, a kajszibarack, a cseresznye, a meggy fogyasztói ára a szedési szezon végén is magas lesz, részben azért, mert egyre drágább az élőmunka, részben azért, mert egyáltalán nem lesz elegendő kézi erő a szedésre. Ráadásul a mára több gyümölcsfajtából is vezető termelővé előlépett Lengyelországban is vége az olcsó ukrán vendégmunkás korszaknak, így az import gyümölcs is magas áron fog érkezni.

Az idei év ebből a szempontból egy próbaidőszaknak is tehető, ezért a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített friss felmérés arra kereste a választ, hogy a drágulás miatt mennyire esett vissza a magyarok lelkesedése, hogy gyümölcsöt vásároljanak.

Ezt kell tudni a kutatásról
A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a magyarok fele azt mondja, hogy kevesebb gyümölcsöt vásárolt idén, mint a korábbi években, 23 százalék azt állítja, hogy többet, míg a kitöltők negyede nagyjából ugyanannyit vásárolt korábban is, mint most. A magyarok mindössze két százaléka az, aki nem vásárol gyümölcsöt a boltokban.

Idén az előző évekhez képest a terményekből a férfiak vásároltak többet a saját bevallásuk szerint: 28 százalékuk válaszolt így, míg a nőknél ez az arány csak 19 százalék. A nemek tekintetében a kérdésben nem igazán van különbség, 50-50 százalék vallja, hogy nem vásárolt ugyanannyi gyümölcsöt, de körülbelül ugyanannyit a nőknél vettek többen (28 százalék).

A különböző korcsoportok vásárlási lehetőségei vizsgálva már az látszik, hogy az idősek (a 60 év felettiek) 53 százaléka állítja, hogy csak kevesebb gyümölcsöt tudott vásárolni az előző évekhez képest, náluk a legmagasabb azok aránya is, akik egyáltalán nem vásárolnak ilyesmit, igaz, az is csak elenyésző 3 százalék. Több gyümölcsöt leginkább a 40-59 közöttiek tudtak vásárolni, de közöttük is pusztán 25 százalék ez az arány. A 18-39 éveseknél a legkisebb azok száma, akik nem vettek a korábbi évekhez hasonló mennyiségű gyümölcsöt: 47 százalékukra igaz ez az állítás, így náluk egy gyenge 51 százalékos az az arány, amelyiknek nem kellett lemondani a friss terményekről, esetleg még többet is vásárolhattak belőlük az idén.

A leginkább az alapfokú végzettségűek veszítettek a gyümölcsök drágulásán, rosszabb hozzáférhetőségén: 53 százalékuk mondta azt, hogy ő nem tudott annyit venni, mint korábban. Azok között, akik körülbelül ugyanannyit tudtak vásárolni, mint az előző években, a középfokú végzettségűek aránya a legmagasabb, igaz, az is csak 28 százalékos. A felsőfokú iskolai képesítéssel bírók 29 százaléka pedig állítja, hogy több gyümölcsöt vehetett.

A megyeszékhelyeken élők azok, akik többet tudtak vásárolni a friss terményekből: náluk kicsit több mint a válaszolók egyharmadára igaz ez az állítás. A budapestiek körében vannak a legtöbben (56 százalékuk), akik kevesebbet vettek, de őket követik a községben lakók, akiknek 54 százaléka járt hasonlóan. A városokban 37 százaléka az embereknek állítása szerint körülbelül ugyanannyi gyümölcsöt tudott vásárolni most, mint korábban, ami a legmagasabb az ilyen szempontból vizsgált csoportok között. A legizgalmasabb, hogy a falubeliek 5 százaléka egyáltalán nem vesz gyümölcsöt a saját bevallása szerint.

 

"Csatlakozz a Pulzushoz! Légy Te is véleményvezér!"

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.08.05 12:41

@Sorathul: "főleg annak köszönhető, hogy egy másik vállalkozás hasznát nem feléltük, hanem földvásárlásba fektettük.
Igen sokat kell számolni és tervezni, hogy minden összejöjjön"
---------------
Nem az ilyenekkel van baj, nem emiatt mérgelődöm, ha valaki a arra fordítja a támogatást, amire kapja, amire szükséges.
Sokféle vállalkozóval van kapcsolatom, talán ezt a példát is írtam már, de lehet, hogy nem itt:
Egy ismerős mérnök és cégük mg-i eszközöket gyárt. Régi történet, törvényes történet, csak irritáló, és elavult. Egy időszakban hatalmas támogatást kaptak azok, akik tárolóhelyeket létesítettek. Kaptak pénzt azért, mert létrehozták, s utána évente azért, mert volt nekik tárolóhely. Na, egy páran rendeltek ehhez silót, fel is állították, de termény meg semmi. Kérdezték, hogy ez mi?
Akkor mesélte le a raktározó vállalkozó, hogy így is megéri, annyi a támogatás. Nem is volt feltétel, hogy neki tárolnia kell más áruját, arra a kapta a pénzt, hogy épített, meg évenkénti támogatást hozzá. Amíg volt ilyen.
Törvényes, hivatalos. Abban az időszakban mondták ezekre az esetekre, hogy jóerkölcsbe ütköző, de nem törvénytelen.
Én sem azokra vagyok kiakadva, akik ha kapnak öntözési támogatást és tényleg locsolnak belőle. Rendben.
Az osztrák valóságot is írom mindig: ha egy osztrák kap támogatást, az adott településen az önkormányzatnál ki van függesztve, hogy ki mennyit kapott és mire. Ha valaki nem arra költötte, bünti. Például ki van függesztve, hogy New Holland dominátorra kapott lét, de az nincs neki, viszont lett egy új Lambója, ami nem a régi trakec, akkor biza ráb@szik. Itt nem nagyon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.08.05 11:59

@Sorathul: "Te rokonságod mit termel és mekkora területen?"
Beszéltünk már róla, megírtam párszor.
Apósék magyarként áttelepített kulákok. Gondolom, te ismered a fogalom valódi jelentését. Rengeteg gyümölcsük van, állatuk, kisebb erdő, s páran virággal is foglalkoznak. Gyümölcs leginkább alma, dinnye, barack, meggy. Állat disznó, pár marha, pár ló. 2 Zetor, meg pár kistrakec, barkácsolt.
Családi foglalkoztatás, ha sok a meló, alkalmi napszámosok, rendesen bejelentve.
Apai ágról: dinnye, dió, gyümölcsfák. Nincsenek napszámosok se.
Kalászossal egyikőjük sem foglalkozik, paradicsom, paprika, egyéb ilyesmi mindegyiknél van. Kukorica az állatoknak, meg maguknak főznivaló.
Piacoznak, időnként nagybanira is visznek, a virág nagyja pedig boltokhoz leszerződve.
Össz területet nem tudok mondani, sok hektár. Állítólag nem kapnak támogatást, pedig mondtam nekik, hogy legalább a területalapú járna nekik is.
Annyi marha sincs, amennyie támogatás járna.
Szerintem nem kuncsorognak támogatásért, annál büszkébbek. Meg az állam már sokszor kicseszett velük itt is, ott is.
Ők eladják maguk. Nem kell közvetítő, s nem mennek balhézni az utcára, hogy drágábban árulja a bolt. Meg a politikai lobbit is kerülik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.08.05 11:06

@Sorathul:
Igen Csányi módszere teljesen ugyan az mint a szerep, mint amit szocializmusban a kombinátoknak szántak. Jó vagy rossz? Ebben az országban így szokás, mindenféle földreform meg családi gazdaság program ellenére!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2020.08.05 10:56

@znojmo:
Meg kell nézni mi lett a Csányi-féle birodalomból.
Lefedi a vertikumot, saját bank, stb.
Meg lehet nézni, hogyan áll a KITE is az emberekhez mióta tulajdonosváltás lett.
Nincs szükséges külsősökre. A kereslet-kínálat szabályai alig hatnak rá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.08.05 10:48

@Sorathul:
Ha így van, visszaállt a nagybirtokrendszer, amely egy nyugati gazdaságban nem életképes. Ez egy magyar sajátosság, jellemző a népre. Farmergazdaság amit a Fidesz reklámozott sehol nincsen. Pár ha-on csak tengődni lehet!
Amit Mészáros és más kegyencek csinálnak, az már az Eszterháziak nagyságrendjével vetekszik, közben megy a duma a gazdákról azok meg beveszik. Kínlódjanak csak......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html