Figyelmeztetést adott ki az OMSZ és a PP a hegyek időjárása miatt

A magasabban fekvő területeken zúzmara rakódott a fákra és elektromos távvezetékekre, emiatt óvatosságra inti a hegyvidéki tájakon kirándulókat az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) és a Pilisi Parkerdő (PP).
Szabó Dániel, 2020. december 19. szombat, 11:53
Fotó: Pixabay

A meteorológiai szolgálat szombat délelőtt a Facebook-oldalán írt arról, hogy ha egy terület tartósan felhőbe burkolódzik, van némi légmozgás, és még fagyos is a levegő, zúzmara képződik, amely egy idő után nagy terhet ró nemcsak az elektromos távvezetékekre, hanem a fákra is.

Jelenleg ezek a viszonyok körülbelül 400-500 méteres magasság felett jellemzők. Ezért a meteorológiai szolgálat arra figyelmeztet: akik a hétvégén kirándulni mennek, ne csak a Pilisben és Visegrádi-hegységben, hanem minden hegyvidéki tájon legyenek óvatosak, hiszen egy jéggel megrakott faág akár sérülést is okozhat.

Ehhez kapcsolódóan a meteorológiai szolgálat megosztotta a Pilisi Parkerdő pénteki Facebook-bejegyzését is, amelyben arról tájékoztattak: Dobogókő és a Pilis-tető térségében az elmúlt napok ködös időjárása következtében nagyobb mennyiségű zúzmara rakódott az erdő fáira. Ezért azt kérték, mindenki fokozott figyelemmel kiránduljon, mivel a kisebb ágak, gallyak a megnövekedett terhelés miatt letörhetnek, balesetveszélyes helyzetet okozhatnak.

A hétvégére várható időjárásról az előrejelzést itt olvashatja el.

HOZZÁSZÓLÁSOK