Az új kenyér ünnepéhez közeledve több pékségben is ellenőrzést tartott az elmúlt napokban a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI). Az ellenőrzés eredményeként egy budapesti üzem működését, nyomon követhetőségi és súlyos higiéniai problémák miatt, azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek. Emellett mintegy 1800 kg terméket kellett megsemmisíteni azok ismeretlen eredete miatt. Az eljárás során milliós nagyságrendű bírság várható - közölte a hatóság.

Többek között kosz, pókháló, rendetlenség fogadta a KÜI ellenőreit abban a budapesti pékségben, ahol hétfőn reggel ellenőrzést tartottak. Az üzembe - a dolgozókon kívül - két macskának is szabad bejárása volt. Az udvaron és a pékségben boltoktól visszagyűjtött - esetenként már penészes - péksüteményeket és kenyeret tároltak.

Az üzemben nyomon követési rendszert nem működtettek. A pékség raktárában házi készítésű kolbászokat, kisütött zsírt és fagyasztott húsokat is tároltak. Több fűszerkészítmény lejárt minőség megőrzési idejű volt és jelöletlen zsákokban nagy mennyiségű (500 kg) zsemlemorzsát találtak az ellenőrök.

Kép: Napi.hu

A higiéniai körülmények miatt a KÜI szakemberei azonnali hatállyal felfüggesztették az üzem működését. A helyszínen talált, összesen mintegy 1800 kg jelöletlen, illetve nem nyomonkövethető terméket (péksütemények, száraz kenyér, hús stb.) megsemmisíttették.